OBDAM - Ook dit jaar komt kunsthistoricus, Martijn Pieters, weer naar De Brink in Obdam voor een drietal boeiende kunstlezingen.

Op donderdag 13 oktober a.s. -van 20.00 tot 22.00 uur (Schilderwerken De Boer Zaal open om 19.30 uur)- vertelt Pieters over Kunst en cultuur in Wenen rond 1900.
In het conservatieve Wenen van het begin van de 20ste eeuw bloeide de kunsten door het mecenaat van de oude adel en de nieuwe rijken. De Akademie der bildende Künste leverden talloze schilders af, die in de ‘juiste stijl’ de ‘juiste onderwerpen’ uit de klassieke geschiedenis, Bijbel en mythologie verbeelden. Niet alleen de grote publieke gebouwen, maar ook de grote villa’s en appartementen van de bankiers en industriëlen werden met neoclassicistische werken gedecoreerd.

De volgende lezing vindt plaats op donderdagavond 10 november van 20.00 tot 22.00 uur. Dan is het onderwerp Gustav Klimt (1862-1918): traditionalist en avant-gardist.
Gustav Klimt (1862-1918) zou van een traditioneel opgeleide ambachtelijk schilder uitgroeien tot de stichter van de Weense Secession en met zijn decoratieve landschappen, symbolistische voorstellingen en portretten de high-society van Wenen gaan behagen, nadat de grote massa zijn werk niet meer begreep en afkeurde.

De laatste kunstlezing van dit jaar vindt plaats op donderdagavond 8 december. Ook dan begint de lezing weer om 20.00 uur en gaat de Schilderwerken De Boer Zaal voor u open om 19.30 uur.

Het onderwerp van deze laatste kunstlezing van Martijn Pieters is het Italiaanse Futurisme (1909-1913), kunst in beweging..

Op 12 februari 1909 publiceerde de recalcitrante dichter Tomasso Marinetti in Le Figaro het ‘Futuristische Manifest’, waarin hij zich met krachttermen keert tegen de traditionele kunst en vindt dat deze vernietigd moet worden.

De entreeprijs voor deze kunstlezingen bedragen 12 euro per persoon, per keer (inclusief koffie/thee). Tickets zijn te bestellen via www.debrinkobdam.nl.