HENSBROEK - Stichting Vrienden Hensbroeker Kerk doet mee aan de landelijke Open Monumentendag. Het kerkgebouw is zondag 11 september de gehele dag open. Er zijn diverse extra activiteiten.

Deze dag is er een speciale expositie in de monumentale Hensbroeker Kerk. Er zijn schilderijen te zien van Arie van Leijen (1921-2008). Een groot deel van zijn leven is Arie van Leijen watermolenaar geweest, in Nieuwe Niedorp en Hensbroek. Eind jaren zeventig – hij liep al tegen de 60 – ontdekte Arie van Leijen schilderen als creatieve hobby.

Hij legde zich toe op de naïeve schilderkunst. Als maker van vele naïeve schilderijen bouwde hij een goede naam op. Werk van zijn hand is in zijn actieve periode vaak geëxposeerd.
Zijn onderwerpen waren vaak dorpsgezichten, met dikwijls daarop – hoe kan het ook anders – een molen.
Arie van Leijen heeft zo’n 250 schilderijen gemaakt. Een deel daarvan is in familiebezit en deze schilderijen zijn te zien in de Hensbroeker Kerk.

Nog één keer
Meer informatie over Arie van Leijen is te lezen op de tentoonstelling. De meeste werken zijn ook te koop. Met deze expositie gaat een wens van de familie Van Leijen in vervulling. ,,Altijd al wilden wij nog een keer een grote overzichtstentoonstelling van het werk van vader”, vertellen Arie van Leijen jr. uit De Goorn en zijn vrouw Corrie van Leijen-Spaansen. ,,En dan is Hensbroek de mooiste plek, het dorp waar zijn leven begon en eindigde.”

Arie van Leijen behoorde tot de toonaangevende naïeve schilders in Nederland. Met twee pagina’s wordt hij genoemd in het boek ‘Lexicon Nederlandse naïeve kust van de twintigste eeuw’, uitgegeven in 1995. Een schilderij van hem is ook opgenomen in het boekje ‘Westfriese Naïeven’ van het Westfries Museum te Hoorn uit 1982.

Wie alvast een indruk wil krijgen van het werk van Arie van Leijen, kan terecht op onze website (www.hensbroekerkerk.nl) en op onze Facebookpagina.

Dorpsfilm Cohen
Verder is op Open Monumentendag op gezette tijden op een groot scherm een film te zien over het vroegere dorpsleven in Hensbroek. De film is gemaakt door dokter H.K.F. Cohen (1901-1977). Cohen is decennialang huisarts geweest in Hensbroek, vanaf 1929 tot zijn dood.

Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen en bijzonderheden te horen over het kerkgebouw. De kerk is een rijksmonument en dateert van 1658. De sierlijke preekstoel is zelfs nog ouder. Dat geldt ook voor een aantal zerken op de vloer in het schip van de kerk.

Oudste kadastrale kaarten
Op groot formaat zijn de gehele dag in de hal van de kerk de oudste kadastrale kaarten van Hensbroek te zien. Deze kaarten dateren uit 1832. Alle percelen en bebouwing die toen aanwezig waren, zijn erop te zien.
De gedetailleerde kaarten geven een prachtig beeld van dorp en polder Hensbroek van twee eeuwen geleden. Sommige percelen land hadden voor de ruilverkaveling (in Hensbroek uitgevoerd in de jaren 1959-1961) een naam. Bezoekers kunnen deze naam aangeven op de kaart.

Boekje
Een boekje over de historie van de Hensbroeker Kerk is verkrijgbaar voor 2 euro.

Stichting Vrienden Hensbroeker Kerk is sinds 2019 eigenaar van het kerkgebouw. Het beeldbepalende gebouw is beschikbaar voor allerlei activiteiten.

Op Open Monumentendag is de Hensbroeker Kerk open van 10 tot 17 uur. De toegang is gratis. Koffie/thee/drankje zijn verkrijgbaar.

Zie ook www.hensbroekerkerk.nl en de Facebookpagina van Stichting Vrienden Hensbroeker Kerk.