BERKHOUT - De rechtbank Noord-Holland heeft een 70-jarige man veroordeeld voor het veroorzaken van een verkeersongeval in Berkhout toen hij als buschauffeur een 12-jarige fietser aanreed. Dat gebeurde op 10 maart 2020. De fietser raakte ernstig gewond. De man krijgt een taakstraf opgelegd van 100 uur en een rijontzegging van zes maanden.


Ongeval

Het ongeval gebeurde aan het Westeinde in Berkhout, waar één rijbaan is voor beide richtingen en waar veel scholieren fietsen op weg naar school. In de vroege ochtend van 10 maart 2020 reed de verdachte in een lijnbus van Connexxion toen hij besloot een groep fietsers in te halen. Hij minderde daarbij geen snelheid. De fietsers reden op dat moment met drie naast elkaar. Bij deze inhaalmanoeuvre werd de buitenste fietser geraakt door de beugel van de rechter buitenspiegel van de bus waardoor zij ten val kwam en werd overreden door het achterwiel van de lijnbus. Het slachtoffer raakte zeer ernstig gewond en moest gereanimeerd worden. Ruim twee jaar na het ongeval is het slachtoffer nog steeds herstellende van de zeer zware verwondingen.

De verdachte dacht dat hij genoeg ruimte had om in te halen. Naar eigen zeggen maakte hij een inschattingsfout. Hij dacht dat de groep fietsers wist dat de bus eraan kwam. Hij heeft niet geclaxonneerd om de fietsers te waarschuwen.

Oordeel rechtbank

De rechtbank vindt dat het meer was dan alleen een inschattingsfout. De rechtbank oordeelt dat de buschauffeur, ondanks zijn ruime ervaring, de verkeerssituatie op dat moment volledig verkeerd heeft beoordeeld. Bij inhalen moet men extra alert en voorzichtig zijn, zeker wanneer het gaat om het inhalen door een bus van een groep van schoolgaande kinderen waarvan het fietsgedrag onvoorspelbaar is.

Er was onvoldoende ruimte en door daar toch in te halen zonder zijn snelheid aan de situatie aan te passen heeft de verdachte een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval veroorzaakt. Het slachtoffer heeft ernstig en mogelijk onherstelbaar letsel opgelopen. Zowel voor het slachtoffer als haar familie, die weken in onzekerheid heeft geleefd over haar medische situatie, heeft de gebeurtenis diep ingegrepen in hun leven.