AMSTERDAM - Het is bijna zover. U mag als bestuurder per 1 juli 2019 geen enkele mobiele elektronische apparaten voor communicatie- en informatieverwerking vast houden. Vat het niet te licht op en waarschuw uw kinderen ook!

Vanaf aanstaande maandag (1 juli) mag je geen mobiel elektronisch apparaat meer vasthouden tijdens het besturen van een rijdend voertuig. In de auto, maar ook op de fiets, scooter of scootmobiel.

Niet alleen je mobiele telefoon, maar ook een tablet, laptop, mediaspeler en bijv. de scanner van een pakketbezorger bijvoorbeeld.

Wat dingen op een rijtje:

- Er komt geen tijd om te wennen aan de nieuwe regel. De politie zal direct gaan verbaliseren bij het constateren van een overtreding (landelijke afspraak);
- De bedragen verschillen van €95,- tot €240,- (excl admin kosten);
- Als de politie uw identiteit niet op een juiste wijze kan vaststellen bestaat de kans dat u wordt aangehouden voor de Wet ID. Dan moet u mee naar het bureau, er zal iemand dan een ID bewijs moeten brengen en u kunt daar ook een boete voor verwachten. Vanaf 14 jaar moet iedereen zich kunnen identificeren.

De wetgever heeft deze maatregelen genomen om het aantal verkeersslachtoffers te laten dalen.