OBDAM - De hevige brand die zondagochtend werd ontdekt op het complex van Victoria O in Obdam heeft veel schade aangericht. Kort na het uitbreken van de brand is een 14-jarige jongen uit Castricum aangehouden die wordt gezien als verdachte van de brand.


De jongen probeerde via de daken te ontsnappen, maar alerte buurtbewoners wisten hem te overmeesteren en over te dragen aan de politie.

Ondertussen had de brandweer de handen vol aan de brand op het complex. De rookontwikkeling was enorm en om de brandhaard goed onder controle te krijgen moest men een hoogwerker inzetten en sloopwerkzaamheden verrichten.

Trieste dag
Waar men in eerste instantie dacht dat het in de kantine leek te zijn begonnen daar is de brand waarschijnlijk in een materiaalhok ontstaan. Cees Koning, voorzitter van Victoria O, heeft in een eerste reactie inmiddels gesproken van "een trieste dag". 'De hele kantine heeft vol met rook gestaan en doordat de brand onder het dak woedde is op veel plaatsen het plafond beschadigd en daarnaast is er enorm veel rook en roetschade.' De voorzitter is opgelucht dat de brandweer veel erger heeft kunnen voorkomen, maar beseft dat men de komende tijd te maken heeft met de lasten. 'En dat terwijl er vele vrijwilligers zoveel tijd stoppen in het opknappen van het gebouw.'

De politie kon bevestigen dat er een 14-jarige jongen is aangehouden wiens aandeel in de brand wordt onderzocht. Gezien het feit dat er brandgaten in zijn kleding zaten, hij een aansteker op zak had, en op de vlucht sloeg is dat aandeel zeer aannemelijk.