URSEM - Wie op zaterdag 12 maart tijd heeft, zou even langs moeten gaan bij brandweer Ursem (Noorddijkerweg 66A). Vanwege haar 80-jarig bestaan pakt de post de hele middag uit met tal van leuke brandweeractiviteiten voor jong en oud.


Hoe groot kan een vlam worden uit zo’n klein campinggasflesje? Lukt het jou om een uitweg te vinden uit een ruimte vol met rook? Hoe ziet het ontploffen van een airbag eruit? Op 12 maart word je van 14.00 tot 17.00 uur rondgeleid in de wereld van de brandweer. Er zijn demonstraties, je kunt allerlei brandweervoertuigen bewonderen (waaronder een hoogwerker en een hypermodern schuimblusvoertuig) en een mega-jenga toren bouwen. “80 jaar is niet niks. Zo’n jubileum mag je best uitgebreid vieren”, lacht postcommandant Larry Krul.

Bevroren bluswater

Brandweerkazerne Ursem bestaat uit een blusploeg van 22 man. Een mooie mix van leeftijden en ervaring. In haar lange geschiedenis stond de post altijd paraat voor de Ursemse gemeenschap. Menig brand is geblust, waaronder die bij witlofkwekerij APSO. Onvergetelijk. Het vroor toen zo kiezelhard, dat het bluswater veranderde in een spectaculaire ijslaag om het complex. “We rukken ook uit bij auto’s die te water zijn gegaan. Dat wil nog wel eens gebeuren met al die smalle dijkjes en het vele water in de omgeving”, zegt bevelvoerder Eric Spaansen.

Geïnteresseerd in het brandweerwerk

Als mensen geïnteresseerd zijn om vrijwillig brandweerman of- vrouw te worden, moeten ze zeker langskomen op de open dag. “Het geeft je een indruk van ons werk en je kunt al je vragen stellen”, aldus Larry. “We zijn altijd op zoek naar versterking van ons team. We hebben een leuke club die het ook sociaal goed met elkaar kan vinden.” “Wat ons bindt is dat we graag iets voor anderen betekenen”, vult Eric aan. “Voorwaarde wel is dat je in Ursem woont of werkt.”

Heb je belangstelling voor een vrijwillige rol bij de brandweer, maar ben je verhinderd op 12 maart, dan kun je ook altijd zonder afspraak langskomen op de vaste oefenavond (woensdag van half 8 tot half 10). Larry: “Maar eerst gaan we een feestje bouwen!”