NEDERLAND - De herfst is in volle gang en dat is komende week goed merkbaar. Het wordt een zeer wisselvallige week waarin vele facetten van de herfst tevoorschijn komen. Van zacht en zonnig weer, kan het omslaan naar buien en wind, tot waterkoud. De temperaturen zijn in het begin van de week zelfs zeer zacht voor de tijd van het jaar, maar doen later in de week een fikse stap terug.


De week begint op maandag met een droge dag die gekenmerkt wordt door een mix van wolken en zon. Daarbij waait een zeer matige wind uit het zuiden en zijn de temperaturen, variërend van 16 tot 19 graden, zeer zacht voor de tijd van het jaar.

In de nacht van maandag op dinsdag trekt er een regengebied over het land. De oostelijke helft van het land zal daar overdag ook nog enige tijd last van hebben. In het westen breken in de middag al de eerste opklaringen door met af en toe de zon. Opnieuw blijft de temperatuur. in de nacht ruim boven de tien graden en overdag zo'n 16-19 graden, zacht bij een matige zuidenwind.

Ook op woensdag zijn de temperaturen in het gehele land nog boven de 15 graden, maar er komt die dag wel een stevige wind opzetten die gepaard kan gaan met buien. In het binnenland zal die windkracht 4,5 zijn, maar in het Waddengebied en langs enkele kustplaatsen kan die ook richting stormachtig (windkracht 7) gaan. Hierdoor is veel bladval mogelijk op de wegen.

Vanaf donderdag doet de temperatuur een stap terug. In de nacht zal het dan zo'n 8,9 graden worden en overdag zal het ook overal onder de 15 graden blijven. Bij een stevige westenwind is er ook de hele dag kans op buien.

Vanaf vrijdag en in het weekend wordt het nog iets koeler, overdag pakweg 12 graden, maar lijkt de wind en de buienkans iets af te nemen.