DEN HAAG - Het demissionaire kabinet houdt dinsdagavond om 19.00 uur vanuit het torentje in Den Haag weer een coronapersconferentie. De verwachting is dat daarin enkele versoepelingen van de coronamaatregelen worden aangekondigd. Niet voor het eerst is er al het één en ander naar buiten gelekt, dus hier een klein overzicht van wat we kunnen verwachten.

De anderhalvemetermaatregel wordt vanaf 25 september helemaal losgelaten. Het zogenaamde coronatoegangsbewijs wordt vanaf die datum waarschijnlijk verplicht in de horeca en de kunst- en cultuursector.

Het toegangsbewijs is geldig als iemand volledig is gevaccineerd, negatief op het coronavirus is getest of recent van COVID-19 is hersteld. De pas zal verplicht worden voor iedereen boven de dertien jaar.

Evenementen
Hoewel het festivalseizoen er grotendeels op zit wordt er onder voorwaarden weer mogelijk qua evenementen en festivals. Deze voorwaarden zullen de komende perioden verder worden uitgewerkt. Mogelijk wordt hierbij gedacht aan een maximum aantal bezoekers, afhankelijk van de normale capaciteit. Ook zou men onder voorwaarden weer een concert of evenement kunnen bezoeken met staanplaatsen. Hierbij zou het gaan om een zaalcapaciteit van 75 procent. Bij meerdaagse evenementen zullen bezoekers waarschijnlijk elke 24 uur hun toegangsbewijs moeten laten zien.

Thuiswerken

Thuiswerken blijft de norm en dit advies zal voorlopig niet veranderen. Bij noodzaak mogen werknemers immer naar hun werk, maar het kabinet blijft thuiswerk adviseren waar mogelijk.

Ook de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer blijft na 25 september nog intact. Er volgen nog geen versoepelingen richting de nachthoreca dus deze blijven tussen 0.00 en 6.00 uur gesloten.