NEDERLAND - De zomertijd is bijna voorbij. Komende nacht gaat om 03.00 uur de klok een uur terug en dan is het wintertijd. Morgenochtend is het dan eerder licht, ‘s avonds is het vroeger donker.


De wintertijd is de standaardtijd. Die werd ooit ingevoerd toen Nederland spoorwegen kreeg. Voordien verschilde de tijd per plaats of regio.

Of het jaarlijkse ritueel van klok verzetten blijft voortbestaan, is al een paar jaar de vraag. Voormalig voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft enkele jaren geleden al voorgesteld dat EU-lidstaten zelf mogen bepalen welke standaardtijd ze gaan hanteren, de zomertijd of de wintertijd. Sinds 2019 staat de kwestie in Europa al echter niet meer op de agenda dus voorlopig lijken we er nog aan vast te zitten.

Ezelsbruggetje
Velen vragen zich jaarlijks of de klok nu voor- of achteruit moet. Het meest handige ezelsbruggetje daarin is dat de klok in het VOORJAAR VOORUIT gaat, en dus automatisch in het najaar achteruit. De nieuwe zomertijd begint weer in de nacht van zaterdag 25 maart op zondag 26 maart 2023.