DE GOORN - Op 23 september neemt waarnemend burgemeester Jan Franx afscheid van de gemeente Koggenland. Franx denkt met veel genoegen terug aan de afgelopen anderhalf jaar. “Ik ben blij met de open houding van de inwoners van Koggenland en de steun die ik van hen heb gekregen.”


Als geboren Westfries voelde Franx zich direct thuis in Koggenland, toen hij op 8 april 2019 werd aangesteld als waarnemend burgemeester. Om de inwoners en de dorpen te leren kennen organiseerde Franx een aantal fietstochten door de gemeente, waarbij de inwoners hem kennis lieten maken met bijzondere plekken in Koggenland. Franx: “Dat waren mooie momenten; inwoners lieten mij zien waar ze trots op zijn. Ook zorgden de fietstochten ervoor dat de mensen mij leerden kennen en mij wisten te vinden. Dat vind ik belangrijk.”

Echte burgervader

“Ik zie mezelf als een echte burgervader, die helpt en steunt als het kan en mensen streng toespreekt als dat nodig is. Ik zoek altijd contact met mensen. Op mooie momenten zoals de uitreiking van de koninklijke onderscheidingen, maar ook op moeilijke momenten wil ik het gesprek aangaan. Vooral jongeren zijn sceptisch als ik hen uitnodig om problemen te bespreken, maar uiteindelijk wordt het door iedereen gewaardeerd als je benaderbaar bent.”

Doe maar normaal

Die toegankelijkheid lijkt Franx te typeren in zijn rol als burgemeester. Volgens hem is het een belangrijke reden voor de steun die hij krijgt van de inwoners. “Koggenlanders zijn typisch Westfries: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. En als iets hen niet bevalt, zeggen ze er wat van. Zo ben ik ook.” Franx weet nog niet wat de volgende stap in zijn carrière wordt. Wel acht hij de kans groot dat hij actief blijft in de politiek.