DE GOORN - Alles werd uit de kast gehaald tijdens de voorlichtingsbijeenkomst Veilig Buitengebied op 10 mei: een XTC-parfum, de geur van een cocaïnewasserij en presentaties van partijen die intensief samenwerken om het buitengebied van de gemeente Koggenland veilig te maken en te houden. Speciaal voor inwoners van het buitengebied organiseerde de gemeente Koggenland deze voorlichtingsavond, samen met Noord-Holland Drugs Alert (NHDA). Presentaties waren er van Meld Misdaad Anoniem, het CCV en het LTO. Ook de wijkagent was aanwezig.

Niet pluis
Burgemeester Monique Bonsen heette de aanwezigen welkom en wees op het belang van een avond als deze: “ Net als in andere buitengebieden in Nederland, worden ook in onze gemeente inwoners benaderd door criminelen die een drugslab of hennepkwekerij willen vestigen in een loods of een schuur. Meestal met één of andere onderneming als dekmantel. Leegstaande gebouwen zijn aantrekkelijk voor criminelen en vaak worden er forse bedragen geboden voor de huur ervan. Maar let op: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het vaak ook! Vanavond leert u meer over de signalen die erop kunnen wijzen dat er iets niet pluis is. Ik hoop samen met u de criminaliteit uit ons mooie buitengebied te kunnen weren.”

Integrale controle
Koggenland hield op 15 maart jl. een integrale controle als onderdeel van het programma Veilig Buitengebied. Er werden die dag verschillende schuren en loodsen bezocht door medewerkers van politie, Omgevingsdienst en de gemeente. In een loods in Ursem zijn die dag verschillende materialen aangetroffen die mogelijk gebruikt worden voor de productie van drugs.


Het is voor bewoners en verhuurders belangrijk om tijdig signalen te herkennen die kunnen duiden op de productie van drugs. Los van de gevaren die drugsproductie met zich meebrengt, komen de (financiële) gevolgen vaak voor rekening van de eigenaar of bewoner.


Uit politiecijfers die onlangs gepubliceerd werden blijkt dat de provincie Noord-Holland landelijk een tweede plek inneemt als het gaat om het aantal (ontmantelde) drugslabs. Om het bewustzijn van verhuurders te vergroten, te voorkomen dat zij met de verkeerde personen in zee gaan en signalen eerder op te merken en te melden, is het programma ‘Veilig Buitengebied’ enige tijd geleden gestart. Gemeenten in Noord-Holland kunnen deelnemen aan dit modulaire programma, dat als doel heeft