AVENHORN - Ter ere van het 100-jarige bestaan is door Zijne Majesteit de Koning aan Amarant Bakkersholding B.V. het Predicaat Koninklijk toegekend. Deze eervolle onderscheiding is de bekroning op het werk van Amarant Bakkers als één na grootste bakkerij in de sector en toonaangevend op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Het predicaat is 15 maart 2024 uitgereikt door de commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk. Het is voor het eerst dat het Predicaat Koninklijk werd uitgereikt in de gemeente Koggenland.


Een bekroning

“We zijn heel trots dat wij het Predicaat Koninklijk mogen voeren”, aldus algemeen directeur en derde generatie Johan Pater. “Het is een bekroning op het werk, wat door 4 generaties de afgelopen 100 jaar is opgebouwd. Een prestatie van formaat. Amarant Bakkers staat bekend om haar ontwikkeling en groei, van een lokale bakker in Avenhorn tot een landelijke speler in de bakkerswereld. Wij bakken op een duurzame manier lekker, betaalbaar én gezond brood. Zoals onze slogan zegt: ‘Wij maken onze klanten groot met brood’. Trots zijn wij ook op al onze medewerkers die zich in de jaren aan ons familiebedrijf hebben verbonden. Het is ook voor hen een groot compliment. Hun inzet en vakmanschap hebben dit succes en bijzondere moment mogelijk gemaakt. We hopen nog zeker minimaal 100 jaar te kunnen blijven bakken, daar gaan we voor.”

Toonaangevend familiebedrijf

De historie van Bakkerij Pater en daarmee Amarant Bakkers, begint bijna 100 jaar geleden in Avenhorn. Generaties later, diverse overnames verder en door groei van het bedrijf, presenteert Amarant Bakkers zich anno 2024 als het op een na grootste industriële bakkersbedrijf in de sector. Miljoenen Nederlanders eten via grote supermarktketens dagelijks van Amarant Bakkers. Het bedrijf innoveert breed, is maatschappelijk bewust en betrokken. Naast grote werkgever, is het bedrijf ook met liefde voor het ambacht ambassadeur en opleider voor het bakkersvak. Een waardevolle onderneming voor de sector, de medewerkers, klanten en gemeente.

Verheugd en trots op deze primeur

Burgemeester Bonsen van de gemeente Koggenland: ‘Amarant Bakkers is een begrip in onze gemeente, een voor de hele sector toonaangevend bakkersbedrijf en mensgerichte werkgever voor 450 medewerkers in maar liefst 3 provincies. Oog voor vakmanschap, innovatie, de mensen

en maatschappelijke betrokkenheid kenmerken dit familiebedrijf waar nu de vierde generatie aan het roer staat. En niet te vergeten, de heerlijke producten die zij maken! Ik ben echt verheugd en enorm trots dat zij als eerste organisatie in onze gemeente het Predicaat Koninklijk hebben ontvangen en feliciteer hen van harte.’

Familie Pater, commissaris van de Koning Arthur van Dijk en burgemeester Bonsen met de oorkonde.

Predicaat Koninklijk

De onderscheiding betekent dat Amarant Bakkers het Predicaat Koninklijk mag toevoegen aan de naam en de Koninklijke Kroon mag opnemen in het logo. Het ontvangen van een Koninklijk predicaat is een zeer bijzondere aangelegenheid. Het Predicaat Koninklijk is een onderscheiding voor verenigingen, stichtingen, instellingen of grote ondernemingen. Alleen de Koning kan het Predicaat toekennen. Het symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning tegenover de ontvanger en wil niet zeggen dat het betrokken bedrijf leverancier is of een andere relatie heeft met het Koninklijk Huis.