DE GOORN - Jan ten Berge uit Obdam is door de gemeente Koggenland uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar 2022. Thijs Mul uit Avenhorn ontving de prijs voor jonge vrijwilliger van het jaar. De titel van sporter van het jaar ging naar handbalster Roos Knijn uit Spierdijk. Stefan Has uit Avenhorn is jongere sporter van het jaar. Cultuurdrager van het jaar, nieuw in gemeente Koggenland, is Gerry Roskam uit Ursem.

Jan ten Berge (73 jaar) is heel actief als vrijwilliger in Obdam. Voor de St. Victorkerk zit hij in de werkgroep kerkwerkers. Hij is de man die al vele jaren de schrobmachine beheert en zorgt voor schone vloeren in de kerk en toiletruimte. Ook in de werkgroep kerkbalans is Jan sinds 3 jaar een onmisbare factor doordat hij snel en efficiënt werkt en veel verschillende taken oppakt. Dit jaar heeft Jan ook nog eens de organisatie van de Kapellentocht op zich genomen. De route naar de kapel in Heiloo uitzetten, meerdere keren gefietst om er zeker van te zijn dat alles goed zou verlopen, rustpunt regelen voor de wandelaars, koffie, thee, EHBO en PR alles werd door Jan perfect geregeld.


Aanmoedigingsprijs voor jonge vrijwilligers
De 19-jarige Thijs Mul uit Avenhorn – niet te verwarren met zijn naamgenoot uit De Goorn die een jaar eerder de onderscheiding ontving, nam de prijs voor jonge vrijwilligers in ontvangst uit handen van wethouder Marian van Kampen. Thijs beseft al heel goed het belang van zijn inzet voor de gemeenschap. Dat begon al vroeg toen hij misdienaar werd in de katholieke kerk in De Goorn. Hij heeft dat 8 jaar gedaan. Daarnaast is hij actief bij Kwiek ‘78. Hij heeft in 2017 zijn scheidsrechterdiploma gehaald en fluit nu regelmatig de jeugd op zaterdag of de dames op zondag. Bij het team van zijn broertje Joris is hij, samen met zijn vader, al 5 jaar trainer. Hij is daarnaast actief in het jeugdbestuur van huttendorp.


Sporter en jongere sporter van het jaar
Wethouder Bart Krijnen overhandigde de prijs voor sporter van het jaar handbalster Roos Knijn. Nadat Roos in 2021 al met het Nederlands elftal -17 Handbal het Europees Kampioenschap in Georgië mocht spelen en het toernooi als terechte winnaar heeft mogen afsluiten, wilde ze er naar toewerken dat ze in 2022 het Wereldkampioenschap handbal -18 mocht spelen. En na heel veel inzet, trainingen doorzettingsvermogen is dit gelukt.

Stefan Has uit Avenhorn is een hele sociale jongen, doet veel voor zijn opa en zit in de examenklas Havo. Daarnaast vindt hij ook nog tijd om fanatiek te schaatsen. Begin dit jaar is hij 3e geworden op het NK marathon in Den Haag in zijn categorie, een top prestatie! Stefan traint 6 keer in de week hard voor een carrière in de schaatstopsport op IJsbaan de Westfries en is hier goed mee op weg, naast schaatsen traint hij in de zomer veel op de racefiets en zo was hij ook te vinden bij de wielerronde van Obdam. Naast een fantastische uitslag op het NK marathon reedt hij naar een 13e plaats op het NK van de 1500 meter.

Cultuurdrager van het jaar
Gerry Roskam is al sinds zijn zesde jaar lid van brassband Kunst naar Kracht, hij maakt daar al 18 jaar muziek. Met de brassband heeft hij meerdere jaren meegedaan met de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in de 1e divisie en diverse festivals en wedstrijden.

Ook heeft hij door de jaren heen meegedaan met diverse andere orkesten en speelde daarmee in binnen- en buitenland. Vorig jaar speelde hij als invaller bij Fanfare Den Ilp en deed met het Wereld Music Concours in Kerkrade. Hij werd daar met hen wereldkampioen. Sinds kort speelt hij brassband Schoonhoven, de brassband kampioen van Nederland en speelt hij komende maand in tien grote concertgebouwen in het land met het Nederlands Studenten Orkest. Sinds een aantal jaar versterkt hij het bestuur van de brassband Kunst naar Kracht en was afgelopen jaar de voorzitter van de jubileumcommissie van het 100jarig bestaan van de brassband. Gerry ontving de prijs uit handen van burgemeester Monique Bonsen.