KOGGENLAND - Senna Mol (24) uit Obdam is door de gemeente Koggenland uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar 2023. Jurre Pelser (19) uit Avenhorn ontving de prijs voor jonge vrijwilliger van het jaar. De titel van sporter van het jaar ging naar wielrenner Youri Havik (32) uit Avenhorn. Jurre van Aken (20) uit Obdam is jongere sporter van het jaar. Cultuurdrager van het jaar, is Karin van der Gaast (65) uit Ursem.


Vrijwilliger van het jaar

Senna Mol is niet alleen actief bij de vrijwillige brandweer in Obdam, maar is daarnaast ook bij verschillende verenigingen een trouwe vrijwilliger. Hij is al zo’n 6 jaar vrijwilliger bij huttendorp Obdam-Hensbroek, 9 jaar vrijwilliger bij Jeugdwerk Obdam en 4 jaar bij Jeugdbrandweer Opmeer en brandweer Obdam. Met zijn inzet, veelal voor de jeugd en in de hulpverlening bewijst Senna de gemeenschap van Obdam ondanks zijn jonge leeftijd nu al een enorme dienst! Wethouder Marian van Kampen overhandigde hem de welverdiende onderscheiding.

Aanmoedigingsprijs voor jonge vrijwilligers

Jurre Pelser uit Avenhorn nam de prijs voor jonge vrijwilligers in ontvangst, eveneens uit handen van wethouder Marian van Kampen. Jurre beseft al heel goed het belang van zijn inzet voor de gemeenschap. Dat begon al vroeg als jeugdscheidsrechter bij Kwiek ’78 en na jarenlang als deelnemer aanwezig te zijn geweest bij Huttendorp De Goorn-Avenhorn, is hij sinds 2021 voorzitter van het jeugdbestuur daar. Ook traint hij de junioren bij Tafeltennisvereniging Backhands in Grosthuizen en is hij bestuurslid van de vereniging. Een Jurre is zeer actief betrokken als vrijwilliger bij evenementen, zoals de intocht van Sinterklaas in Hoorn, Outdoor Stereo en Hoorn Zingt Hollands.

Sporter en jongere sporter van het jaar

Wethouder Bart Krijnen overhandigde de prijs voor jonge sporter van het jaar aan de 19-jarige voetballer Jurre van Aken uit Obdam. Jurres voetbalcarrière kent nu al een mooie lijst aan hoogtepunten. Hij viel al op als talentvol jeugdspeler bij Victoria Obdam en ontwikkelde zich daarna verder bij de jeugdopleiding van AZ. Zijn debuut in de Eerste Divisie tegen ADO Den Haag en een competitiedoelpunt bij NAC Breda zijn prestaties van formaat. Ze markeren het begin van een veelbelovende voetbalcarrière met als hoogtepunt tot nu toe het winnen van de UEFA Youth Legaue in april 2023. Jurre won daar met AZ Alkmaar overtuigend van Hajduk Split (5-0).

Youri Havik uit Avenhorn is voor de tweede keer uitgeroepen tot Sporter van het jaar. Hij won de onderscheiding al eerder voor zijn prestaties in 2021. Dat zijn eerdere successen geen toevaltreffers waren liet Youri in 2022 al zien met het winnen van het Wereldkampioenschap Baanwielrennen. In 2023 voegde hij daar nog een wereldtitel aan toe, toen hij in Schotland goud won op de koppelkoers. Prestaties van wereldklasse die zijn toewijding en talent benadrukken. Youri kon op 8 januari niet bij de uitreiking aanwezig zijn omdat hij traint voor het EK Baanwielrennen in Apeldoorn dat deze week plaatsvindt. Hij ontvangt zijn onderscheiding uit handen van wethouder Krijnen daarom later, op 18 januari en ontbreekt daarom op de foto’s.

Cultuurdrager van het jaar

Karin van der Gaast is uitgeroepen tot cultuurdrager van het jaar. Karin coördineert alle exposities in het gemeentehuis. Ze onderhoudt daarvoor contacten met de exposanten, regelt de inrichting, de officiële opening en uiteindelijk ook weer het afbouwen van de expositie. Karin is zelf kunstenares en betrokken bij Kunstkring Ursem. Hiermee draagt ze bij aan het in stand houden van en voor mensen toegankelijk maken van kunst in de gemeente Koggenland. Haar toewijding, creativiteit en betrokkenheid wordt door velen zeer gewaardeerd. Karin van der Gaast ontving haar onderscheiding al op 28 december jl. uit handen van burgemeester Monique Bonsen.

Foto: van links naar rechts wethouder Van Kampen, Jurre Pelser, burgemeester Bonsen, Jurre van Aken, wethouder Van Dolder, Senna Mol en wethouder Krijnen.