DE GOORN - Burgemeester Monique Bonsen ging op 19 oktober samen met een medewerker van de brandweer op bezoek bij de familie Keizer in De Goorn. De familie had zich aangemeld voor een woningcheck, om te laten controleren hoe goed hun huis beveiligd is tegen brand en valongelukken. De woningcheck is onderdeel van ‘Woongemak is kinderspel’, een campagne die gericht is op het veiliger maken van woningen.

Samen met Ramona Pelk van Brandweer Noord-Holland Noord en burgemeester Bonsen loopt de familie Keizer door het huis, waar het echtpaar de ene na de andere tip krijgt. In de keuken laat de brandweerexpert zien wat je kan doen als de vlam in de pan slaat en wat de beste plek is voor een koolmonixidemelder. Bij de trap legt Pelk uit hoe je kan voorkomen dat je naar beneden valt.

Ongelukken voorkomen

‘Een ongeluk zit in een klein hoekje,’ zegt burgemeester Bonsen. ‘Ik ben blij dat we met de campagne ‘Woongemak is kinderspel’ aandacht kunnen vragen voor het belang van een veilige woning en dat inwoners, waaronder de familie Keizer, dat heel serieus nemen. Samen doen we er alles aan om de woonomgeving van onze inwoners zo veilig mogelijk te houden om ongelukken te voorkomen.'

Ook de familie Keizer is blij met de woningcheck. Zelf waren ze al bezig met het brand- en valveilig maken van hun woning, onder meer door rookmelders op te hangen. Om meer over het onderwerp te weten te komen bezochten zij eind september de informatiebijeenkomst ‘brand- en valpreventie’. Daar meldden zij zich aan voor de woningcheck.

Doe zelf een woningcheck

Inwoners die willen weten of hun huis brand- en valveilig is kunnen zelf een woningcheck doen op www.woongemakiskinderspel.nl. Op de site staan handige en praktische tips om woningen in een handomdraai een stukje veiliger te maken. Liever hulp van een expert? Op de website zijn ook verschillende organisaties in Koggenland te vinden die kunnen helpen.

De campagne ‘Woongemak is kinderspel’ is een initiatief van Brandweer Noord-Holland Noord, Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, het Rode Kruis en GGD Hollands Noorden.