KOGGENLAND - Op 4 mei vindt op verschillende plaatsen in Koggenland de traditionele 4 mei-herdenkingsbijeenkomst plaats. Alle inwoners zijn daarbij van harte welkom. In Berkhout, Obdam, Ursem en Spierdijk organiseren de plaatselijke comités herdenkingsbijeenkomsten. In Grosthuizen organiseert de Historische Vereniging Hemony een herdenking.


Burgemeester Monique Bonsen is dit jaar samen met kinderburgemeester Roan Klaver aanwezig bij de herdenking in Obdam, waar de burgemeester een toespraak houdt en een krans legt. Wethouder Rosalien van Dolder is aanwezig bij de herdenking in Ursem en wethouder Bart Krijnen zal de herdenking in Berkhout bijwonen. Net als de burgemeester houden de beide wethouders een toespraak en leggen zij een krans.

Het thema van de Nationale Herdenking is dit jaar ‘Leven met oorlog’. In de aanloop naar 4 en 5 mei besteden de basisscholen in Koggenland aandacht aan het thema. Dat doen zij in samenwerking met de plaatselijke comités. De leerlingen maken tekeningen en andere kunstwerken rondom het thema, die worden geëxposeerd in de kerken in Berkhout en Ursem en in De Brink in Obdam.

Monumenten opgeknapt
Twee oorlogsmonumenten in de gemeente zijn recent opgeknapt. De plaquette aan het voormalige raadhuis in Obdam is vervangen. Dit monument werd in 2008 opgericht ter nagedachtenis aan de Obdamse verzetsman Jozef Buis. In 2019 raakte het beschadigd door een grote brand.In Berkhout is de plaquette bij het ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ gerestaureerd. Het monument zelf, dat bestaat uit de propeller van een Britse bommenwerper, werd vorig jaar al gerestaureerd. De betreffende bommenwerper stortte in de nacht van 8 november 1941 neer in het naastgelegen weiland. De vier bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Bij het monument is een nieuw informatiebord geplaatst, met daarop onder meer foto’s van de bemanningsleden en de plek waar het vliegtuig neerstortte.


Kijk op de website van de Gemeente Koggenland voor een overzicht van alle herdenkingsbijeenkomsten