KOGGENLAND - Het einde van het jaar nadert en tijdens de komende jaarwisseling zal er ook in Koggenland weer volop vuurwerk worden afgestoken. Inmiddels weten de meeste mensen wel dat ze voorzichtig moeten zijn met afsteken en een vuurwerkbril en gehoorbescherming een absolute ‘must’ zijn. Ook voor omstanders. Wat echter weinig mensen weten, is hoe schadelijk vuurwerkresten zijn. Daarom komt gemeente Koggenland ook dit jaar weer met de campagne #Knalweg. Samen afsteken, is samen opruimen! Wel zo gezellig en de natuur is je er dankbaar voor. Vanaf 27 december tot en met de jaarwisseling loopt de campagne en krijgen vuurwerkkopers op social media tips hoe om te gaan met hun vuurwerkresten.


Tips om vuurwerk veilig op te ruimen

Vuurwerk opruimen is zo gedaan. Doe het bij voorkeur direct op 1 januari, juist ook als het regent. Maak de vuurwerkresten nat – dan kunnen niet ontbrande resten geen schade meer aanrichten - en verzamel ze in een emmer of vuilniszak. Gooi het daarna in de grijze restafvalcontainer. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt.

In 2024 gaat Koggenland nog harder aan de slag met aanpak zwerfafval

Koggenland behoort al jaren tot de schonere gemeenten van Nederland. Cijfers op de zwerfafvalindex liggen tussen de 9.1 en 8.3. Deze goede scores zijn mede te danken aan de –vaak stille – zwerfafvalrapers in de gemeente. Reden voor wethouder Bart Krijnen om deze rapers in een video te bedanken. Speciale aandacht is er voor leden van Hengelsportvereniging Obdam en leerkrachten en leerlingen van de Jozef en Mariaschool in Spierdijk. In de video blikt wethouder Krijnen terug op het afgelopen jaar maar kijkt hij vooral vooruit naar 2024.

Wethouder Krijnen: “We blijven ons in 2024 inzetten om zwerfafvalrapers te motiveren en te inspireren. We organiseren extra grote opschoonacties in het voor- en najaar en we gaan speciale campagnes voeren om de meest voorkomende vormen van zwerfafval tegen te gaan. Daarnaast gaan we ons richten op hotspots, specifieke locaties of evenementen waar relatief veel afval op de grond ligt. Ook gaan we aandacht besteden aan het verminderen van eenmalig plastic, de zogenaamde Single Use Plastics. Zo gaan we met elkaar op weg naar een zwerfafvalvrije gemeente”.