OBDAM - Op vrijdag 14 juni vond de jaarlijkse Veteranenontmoeting plaats in Het Wapen van Obdam. Met de ontmoeting wil de gemeente haar waardering uiten voor de Koggenlandse veteranen. En dat is precies waar veel genodigden behoefte aan hebben.


“Ik vind dit zo verschrikkelijk leuk,” zegt de 81-jarige Fred Weegeman uit Spierdijk. Begin jaren zestig werd hij uitgezonden naar Nieuw-Guinea, waar de spanningen tussen Nederland en de voormalige kolonie Indonesië hoog opliepen. “We hebben zoveel meegemaakt daar in de bush, maar toen we terugkwamen in Nederland kregen we nauwelijks steun van de regering. Deze bijeenkomst geeft me een gevoel van erkenning. En het is ontzettend fijn om samen te zijn en als veteranen onder elkaar je hart te luchten.”

Die missies zijn erg verschillend, zegt Sander Laan (45) uit Obdam, die in 1993 diende in het voormalige Joegoslavië. Toch ziet ook hij de Veteranenontmoeting als een samenkomen van mensen met een zelfde achtergrond. “Mijn ervaringen zijn totaal anders dan die van iemand die is uitgezonden naar Afghanistan. En toch begrijpen we elkaar. We hadden een gezamenlijk doel. Het is prettig om hier te praten met mensen die zich in je verhaal kunnen verplaatsen. Voor de buitenwereld is dat onmogelijk.”

Gemoedelijk
De Veteranenontmoeting begint op de parkeerplaats bij De Brink, waar twee legervoertuigen staan geparkeerd. Daar genieten de veteranen, die in leeftijd variëren van 30 tot 90, van de zomerse namiddag, terwijl ze herinneringen ophalen. De sfeer is gemoedelijk. Toch heeft niet iedereen uitgekeken naar de bijeenkomst. Bjorn Vorstermans (37) en Jaap Retz (52) – beiden uit De Goorn – denken liever niet terug aan hun dienstperiode. “We hebben elkaar ontmoet bij Centrum 40-45, toen we allebei een hulpvraag hadden,” zegt Retz, die in 1985 in Libanon gestationeerd was. “Sindsdien zijn we goede maatjes. Ik heb hem onlangs getipt toen er een woning bij ons in de buurt vrijkwam, dus nu zijn we ook buurtgenoten.”

“Ik zat in Afghanistan, in 2006,” zegt Vorstermans, die vanuit Arnhem naar De Goorn verhuisde. “Mijn dienstperiode heb ik afgesloten, meestal mijd ik dit soort bijeenkomsten. Maar ik wilde toch eens kijken wat het met me doet. En ik kan hier wat socializen, ik ken nog niet veel mensen in de buurt.”

Kameraadschap
Het woord ‘kameraadschap’ valt veelvuldig als de veteranen gevraagd wordt naar het belang van de jaarlijkse bijeenkomst. De 60-jarige Aart Fokkema uit Avenhorn zat veertig jaar bij de luchtmacht en denkt vooral met veel genoegen terug aan de collegialiteit. Als de veteranen zich naar binnen verplaatsen, na een groepsfoto te hebben genomen, worden de gesprekken moeiteloos voortgezet aan de tafels in het Wapen van Obdam.

Een zeldzaam moment van zwijgzaamheid is er als burgemeester Jan Franx de genodigden toespreekt. “We willen u, de veteranen en familieleden, de kans geven elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. Voor het behoud en herwinnen van onze vrijheid hebben velen grote offers gebracht. Dit is onze manier om onze dank te tonen.” Burgemeester Franx kondigt aan dat bij de volgende veteranenontmoeting groots wordt uitgepakt, om 75 jaar vrijheid te vieren. "Laat het ons weten als u daarbij betrokken wilt zijn, uw hulp is zeer welkom."

Genoeg serieuze praat
De burgemeester besluit zijn dankwoord luchtig: "Genoeg serieuze praat van mijn kant. Deze avond is bedoeld om gezellig en vrij van gedachten te wisselen. Ik wens u veel plezier."