DE GOORN - Op dinsdag 15 juni is het programma ‘Doortrappen’ gestart in Koggenland, Medemblik en Opmeer. De drie gemeentes bieden inwoners tot 30 juni een gratis fiets-APK bij diverse fietsenwinkels. De Koggenlandse wethouder Jan Houtenbos deed de aftrap van het programma, door zijn dienstfiets te laten keuren. Met ‘Doortrappen’ willen de gemeentes ouderen de mogelijkheid bieden veilig te blijven fietsen.


Veilig fietsen tot je 100ste

“De dienstfiets van de wethouder is met een fiets-APK gecontroleerd en alles was in orde”, zegt Bart de Haas van Team Sportservice. Als bewijs ontving de verkeerswethouder een certificaat, met de vijftien veiligheidspunten waarop de fiets is gecontroleerd. Wethouder Houtenbos is erg enthousiast over het programma, dat de oudere fietser bewust moet maken van fietsveiligheid en de mogelijkheden die hij zelf heeft om met een veiliger gevoel te blijven fietsen. De slogan is dan ook: ‘Veiliger fietsen tot je 100ste’.

Fietshelm
Twee jaar geleden kocht de wethouder zelf een fietshelm. Op een gladde dag ging hij onderuit met de fiets en hoorde hij zijn hoofd kraken. Hij besloot in het vervolg een helm op te doen. “In het begin was het een beetje lastig, omdat andere mensen het niet doen. Maar ik koos voor mijn eigen veiligheid. Het is mooi om te zien dat het bij wielrenners al wel geaccepteerd wordt en dat mensen elkaar erop aanspreken”, aldus wethouder Houtenbos.

Gratis fiets-APK
Inwoners van de gemeente Koggenland kunnen hun fiets tot 30 juni gratis laten nakijken bij Lenting Tweewielers in Avenhorn (West 97) en bij Profile Obdam (Burgemeester De Nijsplein 7). Niet alleen voor de hand liggende aspecten, zoals verlichting, worden gecontroleerd. Maar ook bijvoorbeeld de stroefheid van de trappers, de bandenspanning en de zadelhoogte. Een APK duurt ongeveer tien minuten, inclusief gratis advies. Meer informatie en tips zijn te vinden op www.doortrappen.nl.