OPMEER - Op zaterdag 19 maart staan Koggenland en Opmeer weer in het teken van de grote jaarlijkse zwerfafval opruimactie. Met het thema Heel Koggenland Schoon! en Heel Opmeer Schoon! worden alle Inwoners uitgenodigd om hun eigen buurt, wijk of plantsoen schoon te maken. Als genoeg inwoners, van jong tot oud, meedoen, ontstaat vanzelf een schone gemeente. Ook (basis)scholen, sportclubs en verenigingen zijn natuurlijk welkom om zwerfafval te rapen. Zo werkt iedereen samen aan een gemeente zonder zwerfafval.


De gemeenten Koggenland en Opmeer scoren al hoog op de zwerfafvalindex en beter dan veel andere gemeenten. Uiteindelijk is het doel om toe te werken naar een gemeente zonder zwerfafval. Dus ligt er nog een uitdaging, want zwerfafval is niet alleen vies, het zorgt ook voor een onveilig gevoel en waar zwerfafval ligt, volgt snel meer. Zwerfafval is ook erg schadelijk voor planten, dieren en de natuur. Het is dus belangrijk dat we zoveel mogelijk zwerfafval voorkomen en, als het er dan helaas toch ligt, het afval zo snel mogelijk wordt opgeruimd. Peuken, blikjes, snoepverpakkingen, plastic, kortom iedere vorm van zwerfafval hoort gewoon in een afvalbak.


Om Koggenland en Opmeer zwerfafvalvrij te maken, zijn de gemeenten vorig jaar de campagne ‘Ik raap zwerfafval Koggenland’ en ‘Ik raap zwerfafval Opmeer’ gestart. Op een speciale facebookpagina worden inwoners opgeroepen om hun eigen omgeving schoon te houden. Je leest er alles over zwerfafval, we plaatsen video’s waarin we zwerfafvalrapers in het zonnetje zetten, je krijgt nieuwtjes en ontvangt regelmatig een nieuwsbrief. Daar lees je ook alles over de actie Heel Koggenland Schoon! en Heel Opmeer Schoon! op 19 maart a.s. Heel veel inwoners hebben zich al aangemeld, maar natuurlijk kan het altijd nog beter, want zwerfafval is een probleem van ons allemaal.


Zwerfafval rapen doe je het veiligste met een zwerfafvalgrijper. Veel rapers hebben al een grijper, maar je kunt ook opruimmaterialen van de gemeente lenen. Aanvragen doe je in Opmeer via schonerholland.nl/ opmeer en in Koggenland via schonerholland.nl/koggenland. Nog wat andere tips: pak zwerfafval niet met blote handen op, maar gebruik altijd een grijper of handschoenen. Zwerfafval hoort bij het restafval en kun je gewoon in de grijze restafvalcontainer deponeren.


Meer informatie vind je op facebook.com/ik raap zwerfafval Koggenland en facebook.com/ik raap zwerfafval Opmeer.