DE GOORN - Op zaterdag 19 september is het World Cleanup Day en gaan in 180 landen inwoners zwerfafval rapen. Dat is hard nodig want zwerfafval is inmiddels de grootste irritatie onder inwoners. Ook in Koggenland. Daarom doet de gemeente Koggenland mee met de World Cleanup Day en nodigt de gemeente inwoners uit om hun eigen buurt, straat op plein schoon te maken.

Want zwerfafval is niet normaal. Zwerfafval is vies, zorgt voor een onveilig gevoel, is schadelijk voor planten, dieren en de natuur en kan zelfs in de voedselketen terecht komen. Niet voor niets voert de gemeente deze maand een campagne onder de titel Zwerfafval. Niet normaal. Op social media laat de gemeente zien wat dat ene flesje, patatbakje, stukje kauwgom, blikje of stukje papier voor schadelijke gevolgen heeft. Dus is het belangrijk dat inwoners op 19 september zwerfafval gaan rapen.

Adviezen vanwege Corona

Natuurlijk gelden ook tijdens deze World Cleanup Day rekening de Coronamaatregelen.

* Ga zoveel mogelijk met eigen huishouden rapen of anders in kleine groepjes en 1,5 meter uit elkaar

* Blijf in je eigen buurt

* Respecteer de Coronamaatregelen.

* Trek rubberen of latex handschoenen aan en/of gebruik een grijper. Grijpers kunnen bij de gemeente geleend worden. Deel geen handschoenen met anderen

* Gooi handschoenen na gebruik weg bij het restafval

* Gooi het verzamelde zwerfafval bij het restafval

* Vertrouw je het zwerfafval niet, laat het dan ook liggen

Kijk hier voor meer informatie over lokale Coronamaatregelen.

Aanmelden en grijpers reserveren via Schoner Noord-Holland

Grijpers kunnen geleend worden bij de gemeente Koggenland. Die werkt voor de World Cleanup Day samen met Schoner Noord-Holland die zich inzet voor een provincie zonder zwerfafval. Aanmelden voor deelname kan op www.schonernoordholland.nl via de button ‘aanmelden’. Ga vervolgens naar gemeente Koggenland. In de bevestiging die je daarna ontvangt, lees je verdere details.