HOORN -Vanochtend opende GGD Hollands Noorden de tweede testlocatie in Noord-Holland Noord voor iedereen met milde klachten die mogelijk wijzen op corona. Op de eerste testdag zijn 70 inwoners van Westfriesland getest. Directeur Edward John Paulina en wethouder zorg Marjon van der Ven waren vanochtend bij de opening om te kijken hoe het verliep bij de eerste geplande testafspraken.

Teststraat ingericht
Samen met de gemeente Hoorn en de brandweer is de teststraat aan de Oostergouw in Zwaag ingericht met onder andere bewegwijzering, afzetting, elektronica en testfaciliteiten. Wethouder Van der Ven is enorm blij dat er voor de oostelijke kant van de Kop van Noord-Holland een testlocatie is geopend. ‘Zeker nu we in een nieuwe fase zijn aangekomen, met meer vrijheden binnen de coronamaatregelen, is het belangrijk dat iedereen zich kan laten testen. De GGD zal bij een positieve uitslag ook bron- en contactonderzoek doen. Zo proberen we met elkaar het virus onder controle te krijgen. Deze locatie draagt daaraan bij’, aldus Van der Ven.

Afspraak via landelijk nummer
Sinds maandag 1 juni kan iedereen met klachten zich via het landelijke telefoonnummer, 0800-1202, aanmelden en de volgende dag terecht voor een coronatest. Tijdens de eerste testdag in Zwaag kwamen er zeventig inwoners langs voor de test. Hoewel sommige inwoners even moesten wachten, waren de meeste mensen vooral blij dat ze nu in de buurt getest konden worden en enthousiast over de ontvangst in de teststraat.

Uitslag binnen 48 uur
Zonder aanmelding en uitnodiging kan er geen test worden afgenomen. Binnen 48 uur bericht komt de uitslag. Een coronatest bij de GGD test niet of je het coronavirus gehad hebt.