AVENHORN - Op 30 mei, Hemelvaartsdag, organiseerde Jongerenwerk Koggenland de negende editie van de jaarlijkse Goede Doelen Uitdaging. Zesenzestig jongeren tussen 12 en 18 jaar zetten zich in voor verschillende goede doelen, met uiteenlopende acties. Samen haalden ze het recordbedrag van € 3620 op.

“Iedereen was zo enthousiast over onze actie,” zegt de 17-jarige Emma Koning. Na drie jaar te hebben deelgenomen aan de Goede Doelen Uitdaging, was ze dit jaar begeleider. Haar groep organiseerde een fietssponsortocht van 60 kilometer om geld in te zamelen voor Stichting Uganda. De jonge fietsers werden toegejuicht als professionele wielrenners. “Er stonden mensen langs de weg om ons aan te moedigen, dat was heel leuk. De jongste deelnemers moesten af en toe aanhangen, maar iedereen heeft het hele stuk gefietst.”

Tweeduizend statiegeldflessen

Jongerenwerker en organisator Simon Spel is trots op de deelnemers. “Ze hebben erg hun best gedaan en mooie bedragen opgehaald. Een jongen heeft zelfs 300 euro ingezameld, voor KiKa.” Simon zelf heeft ook niet stilgezeten. Samen met zijn collega Nick Ninteman pendelde hij tijdens de acties tussen de verschillende groepen om hen te ondersteunen. En ook ná de inzamelacties, zat hun werk er nog niet op. “Een groep van vijf jongens uit Avenhorn en De Goorn zamelden statiegeldflessen in voor de voedselbank. Ze hadden meer dan tweeduizend flessen opgehaald. Nick en ik zijn twee dagen bezig geweest om al die flessen in te leveren bij vier verschillende supermarkten.”

Walibi

Maar het resultaat mag er zijn; niet eerder haalden de Koggenlandse jongeren zoveel geld op voor de Goede Doelen Uitdaging. Als bedankje voor hun inzet gingen alle deelnemers de dag erna met de bus naar Walibi. “Daar hebben ze echt van genoten,” zegt Simon. Al waren de inspanningen van de dag ervoor nog merkbaar. “Een groep van vijf meiden uit Obdam had 40 kilometer geskeelerd om geld in te zamelen voor de Nadine Foundation, een organisatie die strijdt tegen geweld. Dat voelden ze de volgende dag nog in hun kuiten. Toen we terugreden naar Koggenland lag de helft van de jongeren te slapen in de bus. Maar het waren twee fantastische dagen.”

Op de foto
Team paars uit Avenhorn , zij zamelden maar liefst € 1476 in voor KiKa.