KOGGENLAND - Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Koggenland presenteert de perspectiefnota van 2025-2029. “We willen dat Koggenland een zorgzame gemeente blijft met een sterke trotse gemeenschap en goede voorzieningen. We willen de komende jaren inzetten op de bouw van voldoende passende woningen, het behoud van het voorzieningsniveau en de kracht van de gemeenschap. Hiervoor zijn verschillende maatregelen voorgesteld”, zegt wethouder Bart Krijnen.

Kijken naar de komende jaren
De perspectiefnota biedt inzicht in hoe de financiële positie van de gemeente zich in de komende jaren zal ontwikkelen. In dit document worden deze ontwikkelingen in context geplaatst. Daarnaast bevat de nota voorstellen aan de gemeenteraad over hoe de gemeente het best kan inspelen op de toekomstige financiële situatie. De perspectiefnota is onderdeel van de manier waarop de gemeente verantwoording aflegt over het financiële beleid.

Financieel gezond blijven
Doordat de gemeente Koggenland een gezonde financiële huishouding heeft waarin het de afgelopen jaren goed op de gemeentelijke portemonnee heeft gelet ligt er nu een uitgebreide perspectiefnota. Het college van gemeente Koggenland is erin geslaagd om in de perspectiefnota duidelijk te maken hoe de gemeente financiële tegenvallers, mede in het licht van het Ravijnjaar, het beste kan opvangen, terwijl er toch ruimte blijft voor investeringen. Het college heeft een pakket aan maatregelen samengesteld om minder uit te geven, extra inkomsten te genereren en tegelijkertijd mooie dingen te blijven realiseren voor inwoners en ondernemers. Met het pakket aan beleidsvoorstellen en maatregelen zorgt het college ervoor dat gemeente Koggenland financieel gezond blijft en haar ambities kan verwezenlijken.

Maatregelen noodzakelijk
Ook in gemeente Koggenland is het nodig om maatregelen te nemen om tot een structureel sluitende begroting te komen. Dit heeft te maken met het feit dat gemeenten vanaf 2026 minder geld krijgen van het Rijk. Hiervoor is het voor gemeenten uitdagend om stijgende kosten door inflatie, vergrijzing en bevolkingsgroei op te vangen. Inmiddels is bekend dat de Meicirculaire 2025 van het Rijk gemeenten financiële verlichting biedt. Dit geeft echter nog geen structurele oplossing voor de disbalans tussen taken en middelen waardoor de voorgestelde maatregelen nodig zijn.

Versterken fysieke leefomgeving en sociale ondersteuning
De gemeente werkt gericht aan het versterken van zowel de fysieke leefomgeving als de sociale ondersteuning voor haar inwoners. Op het ruimtelijk domein zet de gemeente in op goede voorzieningen en passende woningen. Er komt een verhoging van ruim 4 miljoen euro van de starterslening en er worden extra sociale huurwoningen toegevoegd aan het gemeentelijk woningbedrijf. Daarnaast gaat de gemeente werken aan een bomenbeleidsplan met aandacht voor groen en duurzaamheid, waarbij ook de verdere verduurzaming van de gemeente centraal blijft staan.

Financieel gezond en preventief werken
Binnen het sociaal domein blijft de gemeente inzetten op preventief werken, zodat problemen vroegtijdig kunnen worden gesignaleerd en ondervangen. Dit vraagt om extra inzet van professionals, zoals een opbouwwerker. Ook het team financiën wordt uitgebreid en er komt ruimte voor trainees op verschillende functies in de organisatie. Om de financiële gezondheid te waarborgen, wordt als een van de grote maatregelen, een ruim deel van de algemene reserve ingezet om de begroting sluitend te krijgen. Zo wil de gemeente zorgen voor een leefomgeving waarin iedereen zich thuis voelt en de juiste ondersteuning krijgt.