OBDAM - Burgemeester Bonsen nam op 11 januari via een videogesprek contact op met de Koggenlanders die dit jaar de eer hebben om de titel ‘vrijwilliger van het jaar’, ‘sporter van het jaar’ en de ‘aanmoedigingsprijs voor jongeren’ te ontvangen.


Omdat de daadwerkelijke uitreiking van de onderscheiding niet plaats kan vinden, zal er nog gezocht worden naar een ander moment waarop dat alsnog kan gebeuren. Wanneer dit zal zijn, is mede afhankelijk van het verloop van het coronavirus. Maandag 11 januari ontvingen de Koggenlanders thuis wel alvast een feestelijk boeket bloemen om hen te feliciteren.

Burgemeester Bonsen: “Inwoners die zich vrijwillig en belangeloos inzetten voor anderen zijn enorm waardevol. Aandacht voor elkaar hebben kan, zeker in deze moeilijke periode, voor mensen het verschil maken. Ik kijk uit naar het moment dat ik, op een veilige manier, de onderscheidingen kan overhandigen en hen persoonlijk kan ontmoeten.”

Vrijwilliger van het jaar 2021
Gerrit Bakkum uit Obdam is vrijwilliger van het jaar 2021. Hij is een echt dorpsfiguur. Bij tal van evenementen is hij het vaste gezicht. En voor vele activiteiten, zet hij zich al meer dan 15 jaar in. Hij zet zich voor 100% in als vrijwilliger in en voor Obdam, bij diverse verenigingen en initiatieven. Zoals bij de avondvierdaagse, huttendorp, de seniorenmaaltijd in de Horstenburgh, het repaircafé, avondwake- en uitvaartgroep, de wielerronde en bij de buurtbus als chauffeur. Ook buiten Obdam is meneer actief, onder andere bij de drafbaan in Alkmaar.

Sporter van het jaar 2021
Anita Smit-Groot uit Obdam is gekozen als sporter van het jaar 2021. Zij heeft in 2020 meegedaan aan de Winter World Masters Games (WWMG), ’s werelds grootste wintersportfestival voor sporters van 30 jaar en ouder in het Oostenrijkse Innsbruck. Daar behaalde ze op de 500 meter knap een bronzen medaille. Zij heeft ook meegedaan aan de Wereldkampioenschappen.

Aanmoedigingsprijs jongeren
Vince Sprenkeling en Mathijs Mol uit Obdam kwamen in 2018 bij het kinderpostzegels verkopen bij een oudere mevrouw aan de deur. Zij wilde liever geen postzegels kopen, maar vroeg de jongens of zij misschien elke week een paar boodschappen voor haar wilden halen. Dat hebben ze tot het overlijden van mevrouw eind vorig jaar wekelijks voor haar gedaan. Het is een compliment en blijk van waardering waard dat zij als jonge mannen al hebben gezien dat een ander hulp nodig heeft en dit ook hebben geven.