HOORN - Gabrie van den Hout-Zaal is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Berkhoutse ontving de Koninklijke Onderscheiding op 14 juli van burgemeester Monique Bonsen voor haar vele vrijwilligersactiviteiten. Deze bijzondere gebeurtenis vond plaats bij kindcentrum Het Fluitschip in Hoorn tijdens haar afscheid als directeur van het kindcentrum. Mevrouw Van den Hout-Zaal gaat nu genieten van haar pensioen én van deze verrassing.


Gabriëlla Van den Hout-Zaal wordt door velen omschreven als een warme, geduldige, empathische en uniek persoon die niet bang is de handen uit de mouwen te steken en problemen op te lossen. Burgemeester Bonsen: ‘Enorm leuk om mevrouw op deze toch al bijzondere dag te mogen verrassen met deze blijk van waardering voor alles wat ze doet. Haar inzet is van grote betekenis, zij maakt het verschil voor heel veel mensen en kinderen in het bijzonder. De liefde waarmee ze dit doet straalt er van, ik wens haar toe dat ze dit nog vele jaren zo kan doen. Namens gemeente Koggenland feliciteer ik mevrouw Van den Hout van harte met haar welverdiende onderscheiding.’

Naast haar fulltime baan in het onderwijs is mevrouw Van den Hout-Zaal heel actief als vrijwilliger. Sinds 2009 is zij werkzaam als directeur van Het Fluitschip. In 2017 is zij gestart met de ontwikkeling van basisschool naar kindcentrum met als doel om zoveel mogelijk kinderen gelijke kansen te bieden voor naschoolse activiteiten.

Vrijwilligerswerk
Naast haar reguliere werk zet mevrouw Van den Hout-Zaal zich vrijwillig in voor diverse zaken. Zo regelt zij ieder jaar de kerstpakketten voor gezinnen die dit goed kunnen gebruiken. Deze worden voorzien van cadeaubonnen die zij zelf bekostigt. Tevens regelt zij voor kinderen en ouders diverse benodigdheden zoals een fiets, een bril of een bed wanneer zij dit niet zelf kunnen betalen. Daarnaast gaat zij ter ondersteuning mee met ouders naar het ziekenhuis. In de Coronatijd zorgde zij voor computers en opvang voor ouders en kinderen die dit niet zelf konden regelen/betalen. Toen in de wintermaanden de energierekeningen voor veel mensen te hoog waren, stond de deur van Het Fluitschip open om letterlijk iedereen warm te houden. Daarnaast zorgt mevrouw er persoonlijk voor dat kinderen die zonder ontbijt naar school komen, daar te eten krijgen.

Fundraising programma voor Thoboshama Farm School
Mevrouw Van den Hout-Zaal is van 2011 tot op heden als vrijwilliger bezig voor een fundraising programma voor de Thoboshama Farm School in Zuid-Afrika. Dit programma houdt zich bezig met het verbeteren van onderwijs en welzijn van kinderen in Zuid-Afrika. Mevrouw Van den Hout-Zaal regelt betalingen, verzamelt spullen en helpt bij de fundraising voor de school.

Soroptimistclub
Ook is mevrouw Van den Hout-Zaal sinds 2015 betrokken bij de Soroptimistclub. Hier zet zij zich in voor basisrechten van kinderen, weduwen en wezen. Binnen deze organisatie heeft mevrouw van den Hout-Zaal een verbindende rol. Zo organiseert zij onder andere een verwendag en een filmfestival voor het bevorderen van de verbinding binnen de multiculturele samenleving.