DE GOORN - Vrijdag 26 april om 10.30 uur was de Lintjesregen in De Goorn. Inwoners die een Koninklijke onderscheiding ontvingen waren met een smoesje naar het gemeentehuis ‘gelokt’ om daar gedecoreerd te worden. Het gaat om vier Koggenlanders:


- Mevrouw P.M. Neefjes-Jonker (Nel) uit Obdam
- De heer C.S.M. Conijn (Kees) uit De Goorn
- De heer C.R. Bijman (Cees) uit Berkhout
- De heer J.J.H. Koning (Bob) uit De Goorn

Burgemeester Franx riep de vier gelukkigen één voor één naar voren voor een persoonlijk woord. Daarna volgde het opspelden van de Koninklijke onderscheiding. De vier inwoners zijn onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Franx noemde de belangrijke traditie van de Lintjesregen: “Inwoners die zich vrijwillig en belangeloos inzetten voor anderen zijn bijzonder waardevol. Zij zijn van onschatbare waarde en maken het verschil in onze samenleving. Voor het verenigingsleven en de mensen voor wie zij zich inzetten.”


Mevrouw P.M. Neefjes-Jonker (Nel) uit Obdam
Mevrouw Jonker-Neefjes zet zich enorm in voor de gemeenschap middels vele vrijwilligersfuncties. En dat al vele jaren lang. Al in 1965 is mevrouw begonnen als gidsenleidster van de Gidsenorganisatie in Hoogwoud. Ze heeft sinds die tijd in diverse vrijwilligersfuncties haar steentje bijgedragen aan de gemeenschap. Van hulp bij het opzetten van een Jongerenbeweging - om jongeren met elkaar in contact brengen-, hulp geven aan een buurman tot de bezorging van warme maaltijden aan cliënten van verzorgingshuis De Horstenburgh in Obdam. Tot 2017 heeft ze zich ingezet als bestuurslid en coördinatie bij “Help een handje Obdam’. Ze was heel secuur en besteedde veel aandacht om ervoor te zorgen dat maaltijden warm en op tijd werden bezorgd. Ook nu nog verzorgt ze de catering bij het dorpshuis De Brink tijdens klaverjas- en bridgemiddagen en activiteiten van Vrouwen van Nu in Obdam en is zij al 10 jaar vrijwilliger bij Esdége Reigersdaal. Ze organiseert de jaarlijkse kermisborrel voor mensen met een beperking waaronder haar zoon. Ook voor andere activiteiten kan er altijd een beroep op haar worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het collecteren voor de Hartstichting (20 jaar) en nu nog voor Epilepsie (al 6 jaar).

De heer C.S.M. Conijn (Kees) uit De Goorn
De heer Conijn is sinds hun trouwen in 1989 mantelzorger van zijn echtgenote, zij is als gevolg van een spierziekte rolstoel gebonden en volledig afhankelijk. Tot 2005 zorgde haar moeder voor haar op de momenten dat de heer Conijn naar zijn werk was; sinds het overlijden van zijn schoonmoeder draagt hij de zorg alleen. De heer Conijn staat 24/7 klaar voor zijn vrouw. Hij zal nooit alleen weg gaan en de zorg aan anderen overlaten. Zij is volledig van hem afhankelijk en hij helpt haar met alles. Van aankleden, tot ontbijt klaarmaken, de afwas en meegaan met boodschappen doen of naar de arts of therapeut. De heer Conijn heeft er veel voor moeten laten om voor zijn vrouw te zorgen, maar met zijn tweeën maken ze er het beste van. Dankzij hem kan zijn vrouw thuis blijven wonen. Hij staat positief in het leven en zoekt altijd naar oplossingen. Hij ontvangt geen vergoeding. De huisarts noemt betrokkene “als het ware een fysique extérieur van zijn echtgenote”.

De heer C.R. Bijman (Cees) uit Berkhout
De heer Bijman is van onschatbare waarde voor voetbalvereniging Berkhout. Het bestuurt beschouwt hem als een gouden kracht. Hij was van 1973 - 1987 terreinman bij en verantwoordelijk voor het onderhoud van de velden, het schoonmaken van de kleedkamers en het beheer van de materialen. Van 1974 - 1987 was hij bestuurslid en belast met het wedstrijdsecretariaat en het seniorenvoetbal. Tevens was hij nauw betrokken bij de bouw van de eerste accommodatie van de vereniging. De heer Bijman was van 1985 - 2012 ook scheidsrechter. De mooiste activiteit beschouwt hij zelf het zijn van begeleider van A-junioren in de periode van 1987 - 1995. Vanaf 2006 - heden is de heer Bijman actief als terreinman en voert hij onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden uit, deelt de kleedkamers in, is de contactpersoon van de gemeente en ontvangt de scheidsrechters en bezoekende teams. Tevens is de heer Bijman sinds 2007 consul en keurt de velden. Hij heeft aangekondigd zijn werkzaamheden neer te leggen op 31 december 2019. Hij heeft dan net zijn 75e verjaardag gevierd en vindt dat een mooi moment om een punt achter zijn dan 46 (!) jaar vrijwilligerswerk bij de vereniging te zetten.

De heer J.J.H. Koning (Bob) uit De Goorn
De heer Koning is van 1991 - heden actief als collectant voor en collegecoördinator bij de Nederlandse Brandwonden Stichting, tevens is hij vrijwilliger bij de EHBO-Vereniging St. Veronica te De Goorn. Van 1993 - 2011 was de heer Koning verkeersregelaar bij de St. Kadijkerrun te Purmerend. Hij was van 1993 - 2013 secretaris van en speler bij het Rode Kruistoneel te Hoorn en speelde daarvoor zo’n 26 voorstellingen per jaar. Van 1993 - heden is de heer Koning voorzitter en actieve vrijwilliger van de Toneelvereniging Nieuw Leven te De Goorn. Hij wordt de motor van de vereniging genoemd, met vooral grote inzet voor het jeugdtoneel. De heer Koning is van 1999 - heden drager bij de Begrafenis- en Crematievereniging St. Barbara te De Goorn. En sinds 2005 vrijwilliger bij de carnavalsvereniging De Tempeliers te Avenhorn. De heer Koning heeft een onuitputtelijke inzet. Hij weet mensen om zich heen te motiveren, en op een positieve manier zaken aan te pakken. Met humor en veel inzet brengt hij veel activiteiten tot een goed einde.