KOGGENLAND - Op zaterdag 4 januari organiseert de gemeente op vier plaatsen in Koggenland voor de laatste keer een kerstboomverbranding. Naast de keuze voor verbranding hebben inwoners ook de mogelijkheid hun boom te laten versnipperen. Voor iedere ingeleverde boom wordt een beloning van € 0,50 betaald.

Het verbranden van bomen is schadelijk voor het milieu. Om die reden biedt de gemeente vanaf 2021 alleen nog de mogelijkheid de kerstboom te laten versnipperen. De beloning blijft gewoon in stand en ook het ontmoetingsmoment blijft.

Feest vieren
“Het verbranden van bomen is niet meer van deze tijd,” zegt burgemeester Jan Franx. “We moeten de uitstoot van stikstof terugdringen. Als gemeente willen we daarin het goede voorbeeld geven.” Burgemeester Franx denkt dat de sfeer niet zal lijden onder het verdwijnen van de brandende bomen. “Het gaat om het feestje eromheen.”

Waar en wanneer?
De kerstboomverbrandingen en inleverpunten voor het versnipperen zijn op onderstaande locaties en tijdstippen. Inwoners dienen de boom zelf in te (laten) leveren.

 • Obdam: Gronddepot aan de Braken
  14.00 uur inzamelen omstreeks 15.00 uur verbranding.
 • Ursem: De Leet, voormalig terrein van Hoek Hoveniers,
  15.00 uur inzamelen, omstreeks 16.00 uur verbranding.
 • Avenhorn: Parkeerterrein Buitenroede (dorpsbos),
  16.00 uur inzamelen, omstreeks 17.00 uur verbranding.
 • Berkhout: Dorpspark verlengde van de Veenhoop,
  16.00 uur inzamelen, omstreeks 17.00 uur verbranding.