DE GOORN - Dit jaar ontvangen maar liefst twaalf brandweervrijwilligers een Koninklijke onderscheiding, vanwege hun jarenlange inzet voor de veiligheid van gemeente Koggenland. Burgemeester Franx benadrukte hoe bijzonder het is dat deze mensen zich dag en nacht belangeloos inzetten voor een ander.

Op vrijdagavond 22 november speldde burgemeester Franx de versierselen op, van Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde tijdens de jaarvergadering van de brandweer in het gemeentehuis van Koggenland. Burgemeester Franx: “Ik heb zelf een brandweerhart, ik ben zelf jarenlang lid geweest van de vrijwillige brandweer. Deze mensen zetten zich al zo’n 25 jaar in voor mens en dier. Deze lange staat van dienst mag bijzonder genoemd worden.”

De volgende personen hebben een Koninklijke onderscheiding ontvangen:

De heer W.N.T. Beemster is vanaf 1996 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Avenhorn in functie van manschap, in de rang van hoofdbrandwacht. Hij is tevens al enige tijd penningmeester en betrokken bij de reiscommissie.

De heer P.C. Bouma is vanaf 1996 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Avenhorn in functie van bevelvoerder, manschap, chauffeur/pompbediender, postcommandant en officier van dienst, in de rang hoofdbrandmeester. Tevens is hij voorzitter en betrokken bij de reiscommissie.

De heer A.T.O. Dekker is vanaf 1999 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Avenhorn in functie van manschap, brandweerchauffeur en chauffeur/pompbediender, in de rang hoofdbrandwacht.

De heer R.M. Giling is vanaf 1995 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Avenhorn in functie van manschap, in de rang hoofdbrandwacht.

De heer R.S. Leeuw is vanaf 1997 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Avenhorn in functie van manschap, in de rang van hoofdbrandwacht.

De heer E.H. Mollee is vanaf 1998 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Avenhorn in functie van bevelvoerder, manschap, adviseur gevaarlijke stoffen, in de rang commandeur. Tevens is hij secretaris en betrokken bij de reiscommissie.

De heer B.M. Weel is vanaf 1997 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Avenhorn in functie van bevelvoerder, manschap, chauffeur/pompbediender en in de rang brandmeester.

De heer W.J. Spithorst was van 1999 tot 2014 in dienst bij vrijwillige brandweer Purmerend en van 2014 tot 2018 bij vrijwillige brandweer Zaanstreek-Waterland. Hij is vanaf 2016 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Berkhout in functie van bevelvoerder, manschap, brandweerchauffeur en chauffeur/pompbediener en sinds 2019 ook de functie vrijwillig postcommandant, in de rang brandmeester.

De heer D. Veld is vanaf 1997 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Berkhout in functie van manschap, oefenleider, brandweerchauffeur en chauffeur/pompbediender, in de rang hoofdbrandwacht. Tevens is hij jarenlang bevelvoerder geweest.

De heer A.J. Wijte is vanaf 1998 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Berkhout in functie van manschap, in de rang hoofdbrandwacht. Tevens is hij jarenlang penningmeester geweest.

De heer A.N.M. Groot is vanaf 1999 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Ursem in functie van manschap, brandweerchauffeur en chauffeur/pompbediender, in de rang hoofdbrandwacht.

De heer D.F. Ursem is vanaf 1998 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Ursem in de functie van manschap, brandweerchauffeur en chauffeur/pompbediender, in de rang hoofdbrandwacht. Hij is tevens mentor voor nieuwe manschappen in opleiding.

Terugblikken en vooruit kijken
Tijdens de jaarlijkse vergadering worden alle brandweermannen van Koggenland in het zonnetje gezet om hen te bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar. Er werd teruggeblikt op een redelijk rustig jaar en vooruit gekeken naar de toekomst, waar men met interesse de ontwikkelingen van zonnecellen en accupakketten volgt met het oog op veiligheid. Verschillende brandweerlieden ontvingen vanwege het aantal jaren inzet onderscheidingen en oorkondes, één persoon ontving zijn diploma voor Bevelvoerder en één persoon ontving zijn diploma voor ‘Manschap A’. Van twee vrijwilligers is afscheid genomen.