OBDAM/OPMEER - De gemeente Koggenland en het Comité 4 en 5 mei Obdam willen graag in contact komen met de nabestaanden van verzetsheld Tobias Biallosterski. Samen met het Comité werkt de gemeente aan de vernieuwing van het oorlogsmonument in de Burgemeester Dekkerstraat in Obdam. Het huidige monument bevat een gedenkplaat voor de verzetsheld Johan Hellema. Op het vernieuwde gedenkteken wordt naast Hellema ook Biallosterski herdacht.


Biallosterski werd op 18 februari 1920 geboren in Bloemendaal. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij het verzet. Biallosterski reisde naar Engeland, waar hij werd opgeleid tot geheim agent. Zijn taak werd het organiseren van de bewapening van het verzet. Begin februari 1945 reed Biallosterski op de fiets vanuit Amsterdam naar Spanbroek, om te praten over wapendroppings. Op de terugweg werd hij met enkele andere verzetsmensen aangehouden en overgebracht naar het toenmalige gemeentehuis van Obdam. Het verzet hoorde van de gevangenneming en probeerde de groep gewapend te bevrijden. Tijdens de vlucht raakte Biallosterski levensgevaarlijk gewond. Hij overleed op 25 februari in de gevangenis in Scheveningen.

De gemeente en het Comité 4 en 5 mei komen graag in contact met de nabestaanden van de heer Biallosterski, om hen te informeren over het monument en uit te nodigen bij de onthulling. Er is al contact met nabestaanden van de heer Hellema. Als u informatie heeft, kunt u contact opnemen met Rene Otter via r.otter@koggenland.nl of telefoonnummer (0229) 54 84 85.