OBDAM - Op donderdag 16 november vindt de GroenSpoor plant-estafette plaats in de Weerestraat in Obdam. De deelnemers, onder wie de leerlingen van groep 3 van basisschool de Kelderswerf, planten een enorme hoeveelheid bollen en kruiden, waarmee zij de straat aantrekkelijker willen maken voor mensen en dieren. De GroenSpoor plant-estafette trekt door veertien gemeenten in Noord-Holland en creëert zo een groene verbinding.


Naast de leerlingen van de Kelderswerf doen ook de bewoners van Wilgaerden, de Horstenburgh en leden van de Amateur Tuindersvereniging Obdam en de Vereniging Groei & Bloei mee aan de actie. Samen planten zij 50.000 bollen van 22 soorten en een kruidenmengsel van meer dan 20 soorten. Daarmee realiseren zij in de Weerestraat een gevarieerde berm, die bloeit van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar. De bollen zorgen voor honing en stuifmeel in het vroege voorjaar wanneer er nog weinig anders te eten is voor insecten.

Deelnemen aan de plant-estafette

De plant-estafette start om 10.30 uur bij basisschool de Kelderswerf met koffie en iets lekkers. Daarna licht wethouder Rosalien van Dolder toe waarom de gemeente Koggenland deze actie voor biodiversiteit en klimaatverandering toejuicht. Vervolgens legt Tom Broersen van De Twee Heren - bouwers van natuurlijke buitenruimte - uit waarom biodiversiteit belangrijk is voor planten, dieren en mensen. Na deze introductie gaan de deelnemers naar buiten om de bollen te planten en het bloemenmengsel te zaaien. Tot slot krijgen de deelnemers een cadeautje mee naar huis om ook hun eigen tuin of balkon op te fleuren. Mensen die willen deelnemen aan de actie kunnen zich aanmelden via www.degroenereiger.nl.

De gemeente Koggenland is de zevende van veertien gemeenten die meedoet aan de vierde GroenSpoor plant-estafette, waarin gemeenten in Noord-Holland samen met inwoners, scholen, zorginstellingen, bedrijven en verenigingen werken aan méér biodiversiteit en een mooie omgeving. De volgende gemeenten doen dit jaar mee aan de Plant-estafette: Koggenland, Schagen, Enkhuizen, Drechterland, Stede Broec, Dijk en Waard, Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Uitgeest, Heemskerk, Velsen en Beverwijk. De organisatie is in handen van De Groene Reiger in opdracht van de deelnemende gemeenten.