KOGGENLAND - Op 4 mei vindt op verschillende plaatsen in de gemeente de traditionele dodenherdenkingsbijeenkomst plaats. Alle inwoners zijn daarbij van harte welkom. In Berkhout, Spierdijk, Obdam en Ursem organiseren de plaatselijke comités herdenkingsbijeenkomsten.

Burgemeester Monique Bonsen is dit jaar aanwezig bij de herdenking in Ursem, waar zij de aanwezigen toespreekt en een krans legt bij het oorlogsmonument bij de Gerard Veldmanbrug. Burgemeester Bonsen: ‘De oorlog in Oekraïne maakt op een afschuwelijke manier duidelijk hoe kwetsbaar onze vrijheid is. Daarom moeten we het belang van onze vrijheid en democratie blijven benadrukken. En de slachtoffers van oorlogen blijven herdenken. Ik hoop dit op 4 mei samen met de inwoners van Koggenland te kunnen doen.’

Wethouders Win Bijman en Rosalien van Dolder bezoeken respectievelijk de herdenkingsbijeenkomsten in Spierdijk en Berkhout. Plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad Johan Ursem is aanwezig bij de herdenking in Berkhout. Ook zij zullen een toespraak houden en een krans leggen.

Vrijheid in verbondenheid
Het thema van de Nationale Herdenking is dit jaar Vrijheid in verbondenheid. Daarmee verwijst het landelijke comité naar de oorlog in Oekraïne, zo is te lezen op de website van het comité: ‘Onze vrijheid is onlosmakelijk verbonden met de vrijheid van een ander’. In de aanloop naar 4 en 5 mei besteden de basisscholen in Koggenland aandacht aan het thema. Dat doen zij in samenwerking met de plaatselijke comités. De leerlingen maken tekeningen en andere kunstwerken rondom het thema, die worden geëxposeerd in de kerken in Berkhout en Ursem, De Brink in Obdam en De Mantel in Spierdijk.

Vlagprotocol
Op 4 mei hangen de vlaggen in Nederland halfstok, als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. De gemeente Koggenland roept inwoners op om de vlag op 4 mei de gehele dag halfstok te hangen. Op 5 mei mag de vlag voluit wapperen.

Eerbetoon in de lucht

Indien mogelijk vliegt om 18.17 uur het 1077 Squadron van de Royal Airforces Association ‘De Edambusters’ in formatie over het monument voor de Geallieerde Vliegers aan het Westeinde in Berkhout. Om 18.18 uur vliegt de formatie over het monument in Spierdijk. Dit als eerbetoon aan de piloten die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven.

Wegafzetting
Tijdens de herdenking in Obdam, Ursem en Berkhout zijn er wegafzettingen van korte duur om mensen veilig en in stilte langs de monumenten te laten lopen. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Programma Dodenherdenking in gemeente Koggenland

Obdam, Sint Victorkerk om 18:45 uur
Herdenkingsbijeenkomst, met om 19.35 uur de stille tocht langs de monumenten in Obdam. Na
20:00 uur is er een informele samenkomst in Dorpshuis De Brink.

Ursem, H. Bavokerk om 18:30 uur
Herdenkingsbijeenkomst, met om 19.20 uur de stille tocht langs de drie monumenten in Ursem.
Na de kranslegging om 20:00 uur op de G. Veldmanbrug is er een informele samenkomst in de
ontmoetingsruimte van de kerk met ook hier de werkstukken ter expositie.

Berkhout, Berkhouter Kerk om 19:00 uur
Herdenkingsbijeenkomst, met om 19:50 uur de kranslegging bij het monument voor de Kerk.
Na 20:00 uur is er een informele samenkomst in de Berkhouter Kerk.

Spierdijk, Gedenkteken bij de Parochie Kerk Sint Georgius om 18:45 uur
Herdenkingsbijeenkomst, met rond 19:55 de kranslegging bij het gedenkteken voor de kerk.
Na de kranslegging is er een informele samenkomst in De Mantel.