KOGGENLAND/OPMEER - Het einde van het jaar nadert en tijdens de komende jaarwisseling mag er weer vuurwerk worden afgestoken. Voor veel inwoners van de gemeenten Koggenland en Opmeer iets om naar uit te kijken. Inmiddels weten de meeste mensen wel dat ze voorzichtig moeten zijn met afsteken en een vuurwerkbril een absolute ‘must’ is. Ook voor omstanders. Wat echter weinig mensen weten, is hoe schadelijk vuurwerkresten zijn. Daarom komen Koggenland en Opmeer met de campagne #Knalweg. Samen afsteken, is samen opruimen. Wel zo gezellig en de natuur is je er dankbaar voor. Vanaf 27 december tot en met de jaarwisseling loopt de campagne #Knalweg en krijgen vuurwerkkopers op social media tips hoe om te gaan met hun vuurwerkresten. Op de speciale website knalweg.nl kan alles nog eens goed nagelezen worden. Ook vuurwerkverkooppunt Fietsvoordeelshop Opmeer sluit zich aan en geeft bij iedere aankoop een speciale flyer mee hoe vuurwerkresten het beste opgeruimd kunnen worden. Doen dus!

Vuurwerkresten zien er niet alleen vies uit, ze zijn ook gevaarlijk en vooral heel schadelijk voor het milieu, planten en dieren. Vuurwerkresten bevatten plastics en giftige metalen zoals koper, barium en antimoon. Als deze in de grond terecht komen, richten ze veel schade aan. Uiteindelijk komen ze ook in het grondwater terecht met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn niet ontbrande vuurwerkresten ook nog extra gevaarlijk voor kinderen en huisdieren. Reden voor de gemeente Koggenland en Opmeer om campagne te voeren.

Tips om vuurwerk veilig op te ruimen

Vuurwerk opruimen is zo gedaan, maar er zijn wel een paar tips. Doe het bij voorkeur direct op 1 januari, juist ook als het regent. Dan lekken er zo weinig mogelijk resten in de grond. Als je het met elkaar doet, met familie, vrienden of buren, is het wel zo gezellig. Veeg de vuurwerkresten bij elkaar en maak ze nat. Dan kunnen niet ontbrande delen geen schade meer aanrichten. Houd om dezelfde reden huisdieren en kinderen uit de buurt. Doe het natgemaakte vuurwerk in een vuilniszak en gooi het in de grijze restafvalcontainer. Weinig werk en de natuur is je dankbaar. Alle informatie over het weggooien van vuurwerk kan nog rustig nagelezen worden op knalweg.nl. Zo simpel is het, zoveel schade wordt ermee voorkomen.

Gemeenten Koggenland en Opmeer wensen alle inwoners fijne feestdagen en een mooie en vooral veilige start van 2023.