DE GOORN - Op vrijdag 4 februari start voor de tweede keer de Schooldag van de duurzaamheid in de gemeente Koggenland. Dit is een programma waarin ruim 600 basisschoolleerlingen via spel, plezier en samen doen, leren over duurzaamheid. Wethouder Rosalien van Dolder helpt die dag tijdens de kick-off een handje mee om aan te geven hoe belangrijk zij het thema duurzaamheid vindt.

Schone Buurt

Wethouder Van Dolder helpt ’s ochtends de leerlingen van basisschool Geert Holle in Berkhout met het schoonmaken van de buurt. Tijdens de kick-off doen de leerlingen kennis op over afbraaktijden van zwerfafval, en gaan zij – gewapend met afvalgrijpers, handschoenen en vuilniszakken – de wijken in om deze zwerfafvalvrij te maken en zich bewust te worden van hun eigen rol hierin.

Spelenderwijs leren

In de week na de kick-off gaan de leerlingen aan de slag met duurzaamheid. Dit jaar doen in de gemeente Koggenland zes basisscholen mee. Een deel van het programma is voor alle leerlingen hetzelfde, een deel is per groep op maat gemaakt. Er worden bijvoorbeeld van natuurlijke materialen heerlijke maaltijden voor vogels bereid en van afval worden mooie kunstwerken gemaakt. Daarnaast gaan de leerlingen water zuiveren, tuinvogels spotten, insectenhotels én windmolens bouwen, ze leren wat gezonde voeding is en ontdekken welke uitdagingen de kledingindustrie kent.

Bijzonder dit jaar is de activiteit ‘Mijn Wereldwens’. Op uitnodiging van wethouder Van Dolder formuleren kinderen hun eigen duurzame wens. Een jury, bestaande uit Van Dolder, de kinderburgemeester, Koggenland Energie Neutraal, MAK Blokweer en stichting Schooldag van de duurzaamheid, kiest uit de inzendingen de mooiste. De gemeente laat de winnende wens in vervulling gaan!

Leuker, eerlijker en schoner

“Dit jaar alweer de tweede Schooldag van de duurzaamheid,” zegt de tevreden duurzaamheidswethouder Van Dolder. “Het is mooi om te zien dat zoveel scholen meedoen aan dit bijzondere programma. Tijdens de week leren kinderen op een leuke manier hoe belangrijk duurzaamheid is voor nu en zeker voor de toekomst. Mijn wens is dan ook dat we een prachtige wens van de kinderen daadwerkelijk gaan realiseren waarmee we onze omgeving een beetje leuker, eerlijker en schoner kunnen maken.”

De Schooldag van de duurzaamheid is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Koggenland, MAK Blokweer en stichting Schooldag van de duurzaamheid. Kijk hier voor meer informatie over dit programma.