AVENHORN - Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg heeft donderdag 22 juni een bezoek gebracht aan de crisisnoodopvang voor asielzoekers in Avenhorn. Ook bestuursvoorzitter van het COA Milo Schoenmaker sloot bij het werkbezoek aan. Beide bestuurders werden door burgemeester Monique Bonsen van Koggenland welkom geheten.


Medewerkers van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, die de locatie beheert, zorgden voor een rondleiding. Ook vertelden zij over hun dagelijks werk en de dingen waar zij zoal tegenaan lopen. De bestuurders luisterden vol aandacht. Later gingen zij in gesprek met asielzoekers. De vragen van de bewoners van de crisisnoodopvang gingen veelal over de lange wachttijd en waarom sommige mensen in de asielprocedure sneller aan de beurt zijn dan anderen. De staatssecretaris beantwoordde de vragen zo goed als mogelijk en gaf uitleg over het beleid.

Samenwerken

“We hebben de bewoners laten weten dat we begrijpen hoe moeilijk de situatie is en dat we met z’n allen proberen het beste ervan te maken. Ik heb bij de staatssecretaris nadrukkelijk aandacht gevraagd voor het feit dat het verzorgen van opvang van vluchtelingen een grote opgave is, naast de taakstelling voor huisvesting van statushouders. Wij kunnen dit als samenleving alleen aan als alle gemeenten een bijdrage leveren en we goed samenwerken. Samenwerken als overheden, maar ook als gemeenten. We hebben allen een verantwoordelijkheid en moeten die pakken, zoals we dat nu ook in Westfriese gemeenten doen. ”, vertelt burgemeester Monique Bonsen.

Onder de indruk

De staatssecretaris gaf aan het eind van het bezoek aan onder de indruk te zijn van de kwaliteit van de locatie. Ook was hij positief over de manier waarop de gemeenschap bij de opvang betrokken is. Zoals een 11-jarige speler van de naastgelegen sportvereniging RKEDO die zelf initiatief nam om samen met de kinderen iets sportiefs te doen. “Gemeente Koggenland en Veiligheidsregio Noord-Holland Noord hebben de zaken goed op orde”, liet hij weten.