DE GOORN - Maar liefst 654 inwoners praatten mee over de toekomst van hun dorp en 188 inwoners staken daarna de handen uit de mouwen om hun dorp nóg mooier te maken. Het college kijkt terug op een succesvolle reeks dorpsgesprekken de afgelopen twee jaar. Er vonden 12 dorpsgesprekken plaats, waaruit 48 doe-teams ontstonden.

De gemeenteraad stelde een miljoen euro beschikbaar voor een ‘vitaal platteland’. Vervolgens ging het college de dorpen langs om ideeën op te halen: wat willen onze inwoners zelf? Wensen waren er genoeg, vervolgens was het wel de bedoeling dat inwoners daar zelf mee aan de slag gingen. Zo ontstonden doe-teams: inwoners bedenken en realiseren de plannen, de gemeente financiert en helpt waar nodig. Programmamanager Linda Ursem: “Het is mooi om te zien hoe inwoners eigen ideeën vormgeven, draagvlak voor de ideeën in het dorp zoeken en de plannen samen met de gemeente uitvoeren. Doe-teams en de gemeente boren op deze manier de energie in de dorpen aan, wat leidt tot succesvolle samenwerkingen.”

Successen
Bij ieder dorpsgesprek was de sfeer goed. Inwoners zijn vooral heel trots op hun dorp en hebben met elkaar hun dorp nog mooier gemaakt. Zo is Berkhout een natuurspeeltuin rijker en is het groen in dit dorp beter onderhouden. Een groep enthousiastelingen uit Obdam zijn actief voor een woongemeenschap. Verder zijn de meeste dorpen bomen, planten en bloemen rijker geworden en zijn verkeerssituaties waar mogelijk veiliger gemaakt. In veel dorpen zijn doe-teams nog volop bezig met hun plannen. Alle resultaten tot nu toe zijn terug te vinden op www.koggenland.nl/dorpsgesprek.

Hoe nu verder
Het budget ‘vitaal platteland’ is nog niet volledig besteed en blijft beschikbaar voor initiatieven uit de dorpen. Heeft u een goed idee voor uw dorp, is hier lokaal draagvlak voor en betreft het echt de kern waarin u woont, dan kunt u uw idee via indienen https://www.koggenland.nl/doeteamideeindienen om te kijken hoe de gemeente u daarbij kan helpen.