KOGGENLAND - Veel mensen zoeken met warm weer verkoeling in en aan het water. Maar welke zwemplekken zijn veilig? De gemeente ontvangt geregeld vragen over de veiligheid van zwemwater. Er is een belangrijk verschil tussen officieel zwemwater waar de veiligheid regelmatig wordt gecontroleerd en natuurwater.


Op alle officiële zwemplekken in de provincie Noord-Holland wordt de veiligheid en waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd. Een van die plekken, de enige officiële zwemwaterlocatie in de gemeente Koggenland, is De Leijen aan de Gemaalweg in Hensbroek. Zwemmen in sloten en vaarten kan, maar alleen bij De Leijen zorgt de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord tijdens het zwemseizoen, voor regelmatige professionele keuringen van de waterkwaliteit. Ander natuurwater in de gemeente Koggenland wordt niet getest. Testen die voor iedereen online te koop zijn, zijn niet altijd betrouwbaar en nauwkeurig. En daardoor onvoldoende om een garantie van waterkwaliteit te geven.

Gezondheidsrisico’s

De kwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen. De kans op bijvoorbeeld blauwalg of botulisme neemt toe. Dat kan bij zwemmers leiden tot gezondheidsklachten, zoals diarree en huidirritatie. Zomaar een zwemplas in springen is dus niet verstandig. Wanneer uit testen van de Omgevingsdienst blijkt dat de kwaliteit niet voldoende is, wordt er een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod afgegeven. Deze meldingen zijn via zwemwater.nl en de app ‘Zwemwater’ te zien. Ook worden bij de betreffende locaties informatieborden geplaatst.

Buitenmeere Obdam

De gemeente beschikt ook over een aantrekkelijk buitenzwembad, waar jong en oud onder toezicht van de medewerkers heerlijk kan zwemmen en van de ligweide gebruik kan maken. Openingstijden van zwembad Buitenmeere aan de Stationsweg in Obdam zijn te vinden op www.zwembad-koggenland.nl.