KOGGENLAND - Ieder jaar staan we ook in Koggenland op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. De verschillende comités die zich al jaren inzetten om herdenkingsbijeenkomsten te organiseren in Berkhout, Obdam en Ursem slaan dit jaar de handen ineen met elkaar en met de gemeente om een alternatief programma aan te bieden, in de vorm van een film.


Gert Toes, vrijwilliger vanuit Berkhout: “Op 4 mei om 19:00 uur verschijnt er een film op alle online kanalen van de gemeente, waarin aandacht is voor onder andere de oorlogsmonumenten in Koggenland. De burgemeester houdt een speech en twee kinderen gaan in gesprek met twee ouderen over wat herdenken voor hen betekent. Er is ook muziek en er zijn beelden van verschillende kransleggingen.”

De comités zijn blij met een alternatief te kunnen komen. “Natuurlijk gaan we ervanuit dat we volgend jaar weer met elkaar samen kunnen komen in de verschillende dorpen”, geeft Yvonne Heddes (vrijwilliger vanuit Ursem) aan. René Klok vult vanuit Obdam aan: “Ook in coronatijd kunnen we met elkaar gedenken, ieder vanuit huis. Ik hoop dat veel Koggenlanders de film gaan bekijken, het is de moeite waard.”

Vlagprotocol
Op 4 mei hangen we in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Koggenland roept inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Op 5 mei mag de vlag voluit wapperen.

Link naar de film
De film is vanaf 4 mei te bekijken via www.koggenland.nl/4mei. De film verschijnt ook op de overige online kanalen van gemeente Koggenland, zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en YouTube.