DE GOORN - Samen gezond gewoon maken, zodat kinderen en jongeren kunnen opgroeien in een gezonde omgeving: thuis, op school, in de buurt, tijdens het sporten, in hun vrije tijd of op het werk. Dat is het doel van de Week voor de Gezonde Jeugd, van 7 tot en met 11 juni. Gemeente Koggenland organiseert deze week meerdere activiteiten, zoals een steentjes-zoekactie, online bijeenkomsten, webinars en online koken.

Het programma richt zich op ouders, kinderdagverblijven en scholen. Op 3 juni, voorafgaand aan de Week voor de Gezonde Jeugd, gaat de GGD dieper in op de puber online en wat je daar als ouder of verzorger over moet weten om vinger aan de pols te houden. Een dag later is de beroemde Nederlandse neuropsycholoog Erik Scherder te gast tijdens het webinar ‘Gezonde leefstijl, bewegend leren en preventie’. Verder staat een inspiratiesessie over de gezonde sportomgeving in samenwerking met het NOC*NSF op het programma, een slaapwebinar en een week lang ‘Koken met kinderen’. Het gehele programma is te vinden via www.koggenland.nl/gezond.

Elke dag online koken met kinderen

De filmpjes over ‘Koken met kinderen’ duren een half uur en zijn van maandag 7 tot en met vrijdag 11 juni te zien op YouTube. Elke dag komt de instructie van de maaltijd van de dag om 17 uur online, zodat ouders met hun kind de keuken in kunnen duiken om het gerecht voor die dag te maken. “Natuurlijk zorgen we ervoor dat de boodschappenlijst ruim van te voren te vinden is op onze site”, belooft organisator Judith Gielens. “Zo kun je op voorhand zorgen dat je alle gezonde ingrediënten in huis hebt. Niet bang zijn dat het lastige recepten zijn, iedereen kan dit.”

Steentjes zoeken voor een gratis zwemkaartje
Omdat voeding niet het enige is waar de gezondheid van een kind mee valt of staat, worden ook beweegactiviteiten georganiseerd. In elk dorp in Koggenland waar een basisschool te vinden is, worden geschilderde steentjes met afbeeldingen die te maken hebben met een gezonde levensstijl, verstopt. In de buurt van iedere basisschool zijn ongeveer vijf steentjes te vinden. Gevonden steentjes kunnen de hele maand juni worden ingewisseld voor een vrijkaartje bij zwembad Buitenmeere in Obdam of het Koggenbad in De Goorn. Scholen worden daarnaast gevraagd om gymlessen op 9 juni buiten te geven.