KOGGENLAND - Doe ook mee met de Landelijke Opschoondag op zaterdag 23 maart.

Wethouder Bart Krijnen:
“Tijdens de Landelijke Opschoondag op zaterdag 23 maart rapen in het hele land mensen zwerfafval. Natuurlijk doet gemeente Koggenland ook mee en roep ik iedereen op om zich aan te sluiten bij deze ‘voorjaarschoonmaak’. De Landelijke Opschoondag is ook het startsein van het nieuwe campagnethema van Koggenland: Afval op de grond, dat kan echt niet meer!.

Dankzij de inzet van zwerfafvalrapers behoort Koggenland nu al tot de schonere gemeenten van het land, maar we blijven werken aan een gemeente met steeds minder en uiteindelijk geen zwerfafval. Om dat te bereiken is het niet alleen belangrijk om zwerfafval op te ruimen maar juist ook om zwerfafval te voorkomen. Ik wil alle (stille) afvalrapers bedanken voor hun inzet en daarnaast iedereen oproepen om afval niet op de grond te gooien maar in een afvalbak. Dat geldt ook voor sigarettenpeuken die heel erg schadelijk zijn. Gooi ze in een afvalbak of in zo’n speciale asbak zoals op winkelcentrum de Vijverhof. Want afval op de grond, dat kan echt niet meer!”

Belangrijk dat iedereen mee doet
Zwerfafval is vies en ontzettend schadelijk voor planten, dieren en de natuur. Via het grondwater komt onder andere plastic in de voedselketen terecht en uiteindelijk dus mogelijk ook op je bord. Het is dus belangrijk dat iedereen meedoet. Maak samen de stoep, straat, het plantsoen of de wijk schoon. Als iedereen meedoet, ontstaat vanzelf een gemeente zonder zwerfafval. We nodigen ook scholen, clubs, verenigingen en bedrijven uit om mee te doen aan deze Landelijke Opschoondag. Wel zo gezellig, goed voor teambuilding en goed voor de natuur.

Hoe ruim je op?
Raap zwerfafval niet met blote handen op maar gebruik altijd handschoenen of een zwerfafvalgrijper. De gemeente Koggenland leent gratis grijpers uit. Deze kunnen aangevraagd worden via https://koggenland.nl/opschoonactie-tegen-zwerfafval

Gebruik je de grijper niet meer, lever ‘m dan weer in (op afspraak) op het gemeentehuis. Gooi het geraapte zwerfafval bij het restafval in de grijze restafvalcontainer.