KOGGENLAND - In Koggenland is ongeveer één op de drie koopwoningen nog niet geïsoleerd. Dat is zonde want in een goed geïsoleerd huis woont u comfortabeler en verbruikt u ook nog eens flink minder aardgas. Uw energierekening wordt dus direct lager. Er zijn verschillende mogelijkheden voor isolatie, zoals dak-, gevel-, vloer- en spouwmuurisolatie of isolerend glas.

Wie handig is, kan ook zelf het dak of de vloer isoleren. Voor het isoleren van een spouwmuur heeft u wel een isolatiebedrijf nodig. Omdat er mogelijk beschermde diersoorten zoals vleermuizen in de spouw kunnen verblijven, is het verplicht dat het isolatiebedrijf dit vooraf inspecteert. Worden er dieren aangetroffen dan neemt het isolatiebedrijf maatregelen. Dit wordt natuur inclusief isoleren genoemd. Vanwege het broedseizoen en de winterslaap mag deze inspectie dit jaar alleen nog in de maanden augustus | september | oktober plaatsvinden. Vanaf 5 dagen na inspectie is de spouw vrij voor isolatie. Het isolatiebedrijf regelt alles voor u. Wilt u er dit jaar nog warm bijzitten? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak met een isolatiebedrijf.

Wethouder Marian van Kampen: In juli starten we campagne isoleren

Wethouder Marian van Kampen sluit zich volledig aan bij de oproep om te isoleren: “Isoleren is de eerste stap in de verduurzaming van een woning, ongeacht welk alternatief er later voor aardgas komt. Zorg trouwens ook voor goede ventilatie. Verduurzaming is nodig om straks klaar te zijn voor een woning zonder aardgas maar levert u direct al een comfortabel huis en lagere energierekening op. Bovendien stoot u minder Co2 uit wat weer goed is voor het klimaat. Want ook Koggenland zal uiterlijk in 2050 aardgasvrij zijn. De route naar een aardgasvrije gemeente leggen we samen af. Zo zullen we onze inwoners met onder meer campagnes informeren over de verschillende stappen die nodig zijn bij de verduurzaming van hun woning. In de maand juli starten we als eerste met een campagne om in actie te komen om de woning te isoleren. Om deze oproep kracht bij te zetten, plaatsen we posts op social media, zoals op Facebook en Instagram en berichten in de kranten. Voor meer informatie zijn er links naar de website https://www.duurzaamkoggenland.nl. Op deze speciale website zullen we de komende maanden steeds meer informatie over duurzaamheid plaatsen zodat u straks alles op één plaats kunt vinden. Zo krijgt u een warm huis en werken we samen aan een beter klimaat”.

Betalen en subsidie

Voor wie zelf geen budget heeft om te verduurzamen, zijn er volop mogelijkheden om dit te laten financieren. Uw bank of financieel adviseur helpt u graag verder. Bij de gemeente kunt u een aanvraag doen voor de Toekomstbestendig Wonen Lening. Ook is er het Warmtefonds van de overheid. Hier kunt u tegen hele aantrekkelijk voorwaarden, soms zelfs tegen 0% rente, geld lenen om te verduurzamen. Op heel veel vormen van verduurzaming kunt u subsidie krijgen. Op de website https://www.duurzaamkoggenland.nl vindt u alle informatie.