WEST-FRIESLAND - Bijstandsorganisatie WerkSaam Westfriesland heeft in het tweede en derde kwartaal van 2019 voor iets meer dan 200.000 euro aan bijstandsfraude opgespoord. Het ging vooral om inkomsten uit zwart geld, en verzwegen inkomsten uit handel en verkoop van goederen.

In het eerste kwartaal werd er ook al voor 165.000 euro aan fraude aangetroffen. WerkSaam onderzoekt zelf actief of er sprake is van bijstandsfraude, maar ook op basis van fraudemeldingen door burgers of andere instanties. Dat leidde in drie gevallen tot de vondst van een hennepplantage in de eigen woning.

393 dagen in buitenland verbleven met behoud van uitkering
Ook bleken er enkele gevallen te zijn waarbij cliënten verzwegen dat ze samenwoonden met de vader van hun kinderen, terwijl ze een hogere alleenstaande ouder-uiterking ontvingen. In één geval verbleef iemand in twee jaar tijd in totaal 393 dagen in het buitenland, terwijl er maar recht is op 28 dagen.

De uitkeringen waarbij fraude werd geconstateerd zijn beëindigd en de ten onrechte uitbetaalde uitkeringen teruggevorderd.