SCHERMERHORN/URSEM - Langs de Molendijk tussen Schermerhorn en Ursem ligt een glanzende polderparel: het Noorderpolderhuis. Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september staan de deuren open. In het polderhuis kunt u een gouden boek bewonderen, een soort gastenboek prachtig geïllustreerd door tekenaars. Aansluitend bij het thema van de Open Monumentendag Plekken van plezier staat in de timmerschuur de authentieke kegelbaan opgesteld. Lukt het u om de kegels met de vierkant afgesleten ballen omver te werpen?

Noorderpolderhuis
Het bestuur van de Schermerpolder kocht in het midden van de 18e eeuw het woonhuis en de werkplaats van de molentimmerbaas gelegen aan de ringdijk van de in 1635 drooggevallen polder. Aan het woonhuis bouwden dijkgraaf en heemraden een herenkamer als vergaderlocatie. Dit vertrek kreeg een imposant interieur met een prachtige schouw, goudlederen behang en polderkaarten aan de muur. In de schuren werkten de timmermannen aan het onderhoud van de 52 molens die destijds de Schermer droog hielden.

Gouden boeken
De traditie van de gouden gastenboeken begint met eenvoudige registertjes waarin iedereen die uit de hens- of vriendschapsbeker van het waterschap had gedronken zijn naam mocht zetten. De bestuurders van de Schermer legden zo'n registertje aan toen dijkgraaf De Sonnaville in 1827 een prachtige nieuwe hensbeker aan de polder schonk. Het werd bijgehouden tot en met 1952. Dat jaar kwam de restauratie van het Noorderpolderhuis gereed. De officiële opening vond in september 1953 plaats en voor de toenmalige dijkgraaf Posch vormde dat aanleiding een echt gouden boek aan te leggen. Het werd voorzien van prachtige illustraties door onder andere Frans Mars, Maarten Oortwijn, Ria Kooyman, Alfred Oskar Brucker, Joyce Ennik en Henk Tol. Heel speciaal zijn de bladzijden met afbeeldingen van paleis Soestdijk en Drakensteyn, met daaronder de handtekeningen van koningin Juliana en prins Claus.

Oudste kegelbaan ter wereld?
In de timmerschuur bij het polderhuis is de kegelbaan te bewonderen. En dat niet alleen: u mag zelf proberen de kegels omver te werpen met de vierkant afgesleten ballen. Hoe oud de baan precies is, weten we niet. Maar het polderhuis dateert uit de 17e eeuw. Het kan wel eens om de oudste kegelbaan ter wereld gaan.

Noorderpolderhuis, Molendijk 11, 1636 VK Schermerhorn.


Op zaterdag 14 september geopend van 10.00-17.00 uur. Gratis koffie, thee en limonade. Het Museumgemaal Wilhelmina gelegen aan Molendijk 9 is te bezichtigen op
zaterdag 14 september 13:00-17:00 en op zondag 15 september 11:00-17:00.

Daarnaast zijn diverse molens van het hoogheemraadschap geopend, te weten de Geestmolen, Alkmaar (zaterdag 10:00-16:30), de Viaan, Alkmaar (zaterdag 10:00-17:00 en zondag 11:00-17:00), de Grebmolen, Koedijk (zaterdag en zondag 11:00-16:00), Molen de Dog, Uitgeest (zaterdag 9:00-16:00) en de Katwouder Molen (zaterdag en zondag 10:30-16:30). Toegang gratis.