BERKHOUT - Inwoners van Berkhout wrijven zich in de handen, want gisteravond werd bekend dat de Postcode Loterij 10,7 miljoen euro verdeelt onder postcode 1647 - het postcodegebied van het nuchtere West-Friese Berkhout en Bobeldijk.

De nuchterheid lijkt daarmee vandaag even te verdwijnen. "Op social media ging het gisteren al helemaal los", vertelt Alex Haagsma van Café De Ridder. "En dan denk je eerst aan nepnieuws, maar er blijkt toch een kern van waarheid in te zitten." Een andere buurtbewoner dacht dat het om een 'soort proefpakket' ging: "Vanmorgen om half acht begon de telefoon al te rinkelen door alle appjes in de buurtapp, dus toen dachten dat het toch wel waar was."

Wat een feit is: iedereen die meespeelt met de Postcode Loterij krijgt een gedeelte van die 10,7 miljoen euro. Maar hoe groot het stukje van deze feestelijke taart precíes is, dat is nog altijd een verrassing. De ene helft van de 10,7 miljoen euro wordt verdeeld onder iedereen met postcode 1647, maar de andere helft gaat naar postcode 1647 plus twee nog nader te bepalen letters - een straat dus.

Het zogenoemde 'Kermisplein' aan de Dirk Laanstraat wordt op dit moment omgetoverd tot feestlocatie. Daar wordt woensdagavond bekendgemaakt wie er met de knaller naar huis gaan.