KOGGENLAND - Op 28 september is het Burendag, dé dag om samen met buren te zorgen voor een schone straat, buurt, plein of plantsoen. Gemeente Koggenland haakt hier, samen met Schoner Noord-Holland, op in met een aantrekkelijke actie.

Inwoners worden gevraagd om zwerfafval te verzamelen en dit vervolgens samen naar het gemeentehuis te brengen voor een speciaal weegmoment. Gemeente Koggenland zet zich ook in voor meer beplanting in de tuin. Hoveniers bezoeken die dag inwoners en vervangen een of meer stenen door aantrekkelijke planten. Hiermee levert gemeente Koggenland zichtbaar een bijdrage aan Steenbreek. Deelnemers worden daarna ontvangen door wethouder Caroline van de Pol en als dank getrakteerd op een heerlijke lunch. Zij ontvangen ook een attentie van SodaStream en is er een informatiemarkt te bezoeken. Deelname is gratis, online aanmelden is wel belangrijk.

Schoner en mooier Koggenland
Wethouder Caroline van de Pol: “We willen het zwerfafvalprobleem samen met inwoners aanpakken. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Als gemeente willen we dit goed faciliteren en inwoners meer bewust maken van de negatieve effecten van zwerfafval in de openbare ruimte. Door 28 september ook Steenbreek in te zetten, wordt Koggenland die dag niet alleen een stuk schoner maar óók nog een stuk mooier.”

De strijd tegen zwerfafval
Zwerfafval is een steeds groter probleem. Het is inmiddels de grootste irritatie onder inwoners. Het zorgt voor een onveilig gevoel en vermindert het welzijn. Waar zwerfafval ligt, wordt meer zwerfafval achtergelaten. Het opruimen kost veel geld. Bovendien is zwerfafval ook een toenemende bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. Een sigarettenpeuk blijft 2 tot 12 jaar in het milieu, blik zelfs 50 jaar en plastic oneindig. Dus is actie hard nodig. Met het rapen van zwerfafval maar vooral door geen afval op straat te gooien en elkaar erop aan te spreken. Doe mee en maak samen het verschil! De gemeente zorgt voor grijpers, ringen, vuilzakken en andere benodigdheden om zwerfafval te rapen. Deze kunnen, na aanmelding, vrijdag 27 september tussen 9:00 en 12:00 uur gratis worden afgehaald bij het gemeentehuis.

Tegel eruit, plant erin!
Steenbreek wil de leefomgeving vergroenen. Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden. In snel tempo verdwijnen veel plant- en diersoorten en raken de levende systemen verstoord. De toename van verharding door o.a. stenen is een van de grootste oorzaken. Elke vierkante meter die vervangen wordt, helpt. Het water kan weer in de bodem zakken, temperatuur wordt getemperd, fijnstof afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied, mensen voelen zich prettiger en gezonder. Wilt u ook de tegel eruit en plant erin? Meldt u dan aan voor Steenbreek op 28 september. Er komt dan een hovenier bij u langs die dit, maximaal 1 m2, voor u verzorgt. Aanmelden kan tot en met 20 september via www.schonernoordholland.nl.

Samen het verschil maken
Gemeente Koggenland organiseert deze actie samen met Schoner Noord-Holland die zich inzet voor een zwerfafvalloze provincie. SodaStream, sponsor van Schoner Noord-Holland, trakteert de deelnemers op een fraaie ‘My Only Bottle’. SodaStream helpt mee aan een wereld zonder wegwerpplastic. Een herbruikbare fles bespaart duizenden wegwerpflesjes. SodaStream vindt het als organisatie heel belangrijk om dit soort lokale en regionale initiatieven te ondersteunen. Ieder individu kan een belangrijk verschil maken om wegwerpplastic te reduceren. Op het informatieplein staan stands van onder andere de gemeente Koggenland met duurzame producten van WerkSaam en informatie over Schoner Noord-Holland .

Aanmelden
Gemeente Koggenland hoopt op een grote deelname. Dus vraag familie, kinderen en buren om mee te doen. Aanmelden voor de zwerfafvalactie, actie Steenbreek en lunch kan via www.schonernoordholland.nl. Deelnemers ontvangen tijdig de benodigde informatie.

Meer informatie is ook te vinden op www.koggenland.n en www.schonernoordholland.nl.