OBDAM - In het Obdammerweel zijn essen aangetast door de schimmelziekte essentaksterfte. De zieke bomen kunnen gemakkelijk omvallen. Daarom zijn we als bosbeheerder genoodzaakt om bomen weg te halen voor de veiligheid van de bezoeker. Op maandag 19 september starten de kapwerkzaamheden. Een deel van het gebied wordt tijdens de werkzaamheden afgesloten. Voor meer informatie over de werkzaamheden organiseert de boswachter een excursie op woensdag 21 september.

Werkzaamheden
Staatsbosbeheer heeft in de zomer van 2021 de bomen voorzien van markeringen. In het werkblok aan de westkant worden alle bomen gekapt. De grenzen van dit gebied zijn aangegeven met oranje strepen. In het werkblok aan de zuidkant wordt een deel van de bomen gekapt. Deze zijn gemarkeerd met een oranje stip.

De kapwerkzaamheden starten op maandag 19 september en duren ca. 3 weken. Tijdens deze werkzaamheden zal voor de veiligheid het Obdammerweel deels worden afgesloten. We verwijzen hondeneigenaren naar het Waarderhout, Beuklaan Waarderhout, een gebied op 5 minuten rijden, waar honden ook los kunnen lopen.

Op pad met de boswachter
Om meer informatie te geven over de werkzaamheden nodigt de boswachter u graag uit voor een excursie Deze vind plaats op woensdag 21 september van 19:30 tot 20:30. De boswachter vertelt u meer over de werkzaamheden en er is ruimte om vragen te stellen. Deelname is gratis, graag vooraf aanmelden via s.deutekom@staatsbosbeheer.nl


Herstel paden en herplant
Door de werkzaamheden zullen de wandelpaden deels beschadigen. Dit wordt zo snel mogelijk weer hersteld. Ook worden dan de gekapte delen in het bos weer opnieuw ingeplant. Door een variatie aan soorten terug te planten, kunnen we de menging en structuur van het bos verbeteren. Wanneer de herplant plaatsvindt is nog niet bekend. Dit is afhankelijk van het seizoen en het plantmateriaal.

Essentaksterfte
Helaas gaat de es in ons land massaal dood als gevolg van de essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waar de boom niet van herstelt. Door de aantasting zijn de zieke bomen zwak en kunnen takken afvallen of de boom in zijn geheel omvallen. Soms zie je dat niet aan de buitenkant, waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan op plekken waar veel recreanten langskomen. In het Obdammerweel staan veel zieke essen en is goed te zien dat de essen aangetast zijn. De bossen storten al deels in elkaar.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.staatsbosbeheer.nl/wat-we-doen/werk-in-uitvoering/obdammerweel-bosonderhoud