HOORN - Net als vorig jaar, is het helaas niet mogelijk om Koningsdag uitgebreid te vieren zoals iedereen dat voor corona gewend was. De burgemeesters in Westfriesland roepen alle inwoners op om Koningsdag ook dit jaar thuis te vieren met het eigen gezin en drukte te vermijden: ‘Vier Koningsdag klein en online.’

Online feest
Wie zin heeft in een feestje, kan thuis proosten op de verjaardag van de Koning of meedoen aan online activiteiten. Ook dit jaar is Koningsdag dus Woningsdag. Evenementen waarbij mensen samenkomen, zijn verboden. Ook kleine activiteiten, zoals een kleedjesmarkt in eigen tuin, voor de deur of in uw straat zijn niet toegestaan. Horecaondernemers bieden speciale Koningsdagpakketten aan en er zijn ook oranjecomités die er online een feest van maken. Doet u mee aan een wandeling of fietstocht? Houd u zich dan aan de geldende maatregelen en houd afstand en vermijd drukke plekken.‘

We moeten ons geduld echt bewaren voordat op 28 april de eerste stap zetten in het heropenen van de samenleving. Vier daarom samen met je eigen huishouden deze Koningsdag, in huis of de tuin met leuke spelletjes en een oranjetompouce. En steun daarbij vooral onze lokale ondernemers,’ aldus burgemeester Jan Nieuwenburg namens alle Westfriese burgemeesters.

Voorzichtig zijn

De burgemeesters vinden het ook jammer dat Koningsdag opnieuw thuis gevierd moet worden. Maar het is gezien de drukte in de ziekenhuizen en het aantal coronabesmettingen ook echt noodzakelijk. ‘Gelukkig gaan we stap voor stap richting de uitweg van deze crisis en zijn steeds meer mensen gevaccineerd. Maar ook al is dat het geval, nu moeten we nu nog heel voorzichtig zijn’, vertelt Jan Nieuwenburg.

Versoepelingen per 28 april
Op 28 april, een dag na Koningsdag, wordt de eerste stap gezet van het heropenen van de samenleving. Op die dag verdwijnt onder andere de avondklok, is het niet meer nodig om een winkelafspraak te maken en mogen de terrassen onder voorwaarden buiten open van 12.00 uur tot 18.00 uur. ’Iedereen snakt naar het moment dat er weer van alles mogelijk is. En juist daarom is het van belang om tijdens deze Koningsdag nog thuis te blijven. We wensen iedereen een fijne Koningsdag toe’, benadrukt Nieuwenburg.