HEERHUGOWAARD - Landskampioen en bekerwinnaar FC Marlène kan komend seizoen beschikken over keepster Jessica Overtoom die overkomt van het Amsterdamse Os Lusitanos. De Obdamse, tegenwoordig woonachtig in Heerhugowaard, kijkt uit naar het nieuwe avontuur.


Jessica Overtoom, die deze zomer haar 30e verjaardag viert, werkt als schadejurist en is daarnaast drukdoende met een opleiding om haar premaster rechtsgeleerdheid te halen. Als keepster heeft Overtoom al de nodige ervaring in het voetbal sinds ze op jonge leeftijd begon bij Victoria O. in Obdam. Na twee periodes bij Reiger Boys, met tussendoor een korte periode bij Saestum, besloot ze de focus in de laatste jaren vooral te leggen op het zaalvoetbal. “Ik heb in het verleden wel eens af en toe wat wedstrijdjes meegedaan op Eredivisieniveau ondermeer bij Biersteker en Zuidoost United. Uiteindelijk ben ik beland bij team Alkmaar/Sportstars wat helaas werd opgeheven. Twee jaar geleden had ik de hoop om bij FC Marlène terecht te komen, maar dat lukte toen nog niet en dus koos ik vervolgens voor Os Lusitanos”.

En daar heb je uiteindelijk geen spijt van gehad?

“Absoluut niet. Ik kan terugkijken op twee fantastische jaren met een geweldige groep. Ik ben echt heel dankbaar met de wijze hoe ik mij daar heb kunnen ontwikkelen en gevormd ben tot de keepster die ik nu ben. Ik heb daar Oranje mogen halen (Overtoom maakte haar debuut in een oefeninterland tegen België, red.) en uiteindelijk hebben wij met de KNVB-beker en de Supercup ook nog eens twee mooie prijzen weten te behalen, dus het was echt een supertijd bij Os Lusitanos.”

En dan nu toch FC Marlène. Hoe is dat tot stand gekomen?

"Het contact is er altijd al geweest, mede omdat ik ook als keeperstrainster bij de jeugdopleiding actief ben. Zo heb ik FC Marlène al leren kennen als een mooie club die opleiden en talentontwikkeling hoog in het vaandel hebben staan. Het is ook echt geweldig om met die gedreven talenten te werken. Deze club had twee jaar geleden al mijn voorkeur, maar toen was er dus geen plek, en nu de kans zich weer voordeed, vond ik dat ik deze met beide handen moest pakken. Ik zie het in ieder geval als een geweldige uitdaging."

Het betekent dat je de concurrentie aan moet gaan met Jacky Reus, die het afgelopen jaar natuurlijk wel wat heeft gewonnen?

"Jazeker, ik ken Jacky natuurlijk al heel wat jaartjes. Behalve dat zij net als ik uit Obdam komt is het natuurlijk een uitstekende keepster die zich in de afgelopen jaren ook steeds meer ontwikkeld heeft. Ik heb haar ook meegemaakt op de training bij Oranje en ken haar kwaliteiten. Die concurrentiestrijd ga ik niet uit de weg en is alleen maar mooi. Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar nog sterker kunnen maken en uiteindelijk gaat het om het team."

En wat zijn de ambities met dat team?

"Uiteraard staat het teamgevoel voorop. Nu ken ik heel wat meiden die hier spelen en ik merk dat het onderlinge groepsgevoel al heel goed is en dat er een echt team staat. Met wat nieuwe meiden en een nieuwe technische staf moet dat verder doorgroeien om uiteindelijk weer voor de prijzen te gaan. Dat begint straks in september met de Supercup tegen mijn oude clubje, maar naast de strijd om de titel en de beker staat er natuurlijk ook Europees voetbal op het programma en dat is voor iedereen natuurlijk een ultieme uitdaging."

En je persoonlijke doelstellingen?

"Gezien de ontwikkelingen die ik de laatste twee jaar heb meegemaakt denk ik dat ik nog verder kan doorgroeien en mezelf verbeteren. Daar zal ik dan ook keihard voor werken en voor trainen. Natuurlijk wil ik, net als Jacky, eerste keepster worden en ik hoop ook in beeld te blijven bij Oranje. Dat zal moeilijk zijn want er lopen nog een aantal goede keepsters in Nederland. Daarnaast wil ik ook als trainster actief blijven want het is echt een genot om met die toptalenten te werken. Als je ziet wat er nu in de jeugdopleiding aan talent loopt dan weet je dat het straks over een paar jaar ook met onze opvolging goed zit. Vele talenten hebben zo in de afgelopen jaren het eerste team al gehaald en dat is natuurlijk een geweldige drijfveer voor de toekomstige lichtingen. Al met al zijn er dus genoeg uitdagingen voor mij persoonlijk als voor het team en daar kijk ik dan ook enorm naar uit."


Foto's: DP Sportfotografie