SCHERMERHORN - Lars Insing is de nieuwe Nederlands Kampioen op de Prutmarathon. De Schermerhorner won zondagmiddag de 42e editie van de kermiswedstrijd in de Mijzerpolder die tevens voor de 25e keer als Open NK telde.

Met de overwinning stoot Insing dorpsgenoot Gerwin Groot van de troon die de race in de laatste acht jaar liefst zeven keer wist te winnen. Insing die al meerdere malen op het podium stond, maar nimmer won in eigen dorp was na afloop dolblij met de zege: 'Eindelijk heb ik deze te pakken. Ik voelde mij al in vorm en heb het met de kermis wat rustiger aan gedaan en dat heeft zijn vruchten af geworpen. Ik weet dat ik elk jaar kans maak, maar dat het nu eindelijk eens is gelukt voelt geweldig.'

Overigens kwam Insing niet als eerste over de finish want die eer was voor Mike Molenaar die na drie rondjes van 1200 meter en 63 sloten iets eerder finishte als Insing. De Langedijker werd echter gediskwalificeerd omdat hij meerder keren afsneed buiten de omlijning bij het uitkomen van het water. Molenaar was daar totaal niet over te spreken: 'Iedereen snijd hier af dus ook Lars en Gerwin. Bij mij leeft het idee dat er hier geen Langedijker mocht winnen, maar de titel naar een Schermerhorner moest gaan.' Toch had Molenaar beter moeten weten want verleden jaar toen hij tweede werd stond zijn lopen al ter discussie en ook nu werd hij in de wedstrijd meerdere malen door baancommissarissen gewaarschuwd. 'Normaal is twee waarschuwingen al diskwalificatie en Mike heeft er meerdere gehad. Als je het daarna dan nogmaals doet heb je het vooral aan jezelf te wijten', aldus een woordvoerder van de jury.

Insing was het hier wel mee eens. "Ik was liever zelf als eerste over de streep gekomen, maar ook ik heb Mike een aantal malen gewaarschuwd onderweg. Zo van, waarom doe je dit nou? Zo wil je toch niet winnen?' Zevenvoudig winnaar Gerwin Groot eindigde door de diskwalificatie uiteindelijk als tweede, maar kon daar goed mee leven. 'Het zat er een keertje aan te komen en Lars was gewoon sterker vandaag. Ik liet al in de eerste ronde een gaatje vallen en kwam dat niet meer te boven.' Nick Mensink uit Wormer eiste de derde plaats op.

Bij de vrouwen ging de Nederlandse titel voor het eerst naar de jonge Noor Kuilboer uit Heerhugowaard. Zij volgde daarmee tweevoudig winnares Bianca Balvert op die afwezig was wegens een blessure. Kuilboer die in het verleden al twee maal de jeugdwedstrijd had gewonnen was ontketend en liet voormalig winnares Claudia Rijkhoff en Maya Blokdijk ruim achter zich. Kuilboer normaal actief in de atletiek geniet er van om jaarlijks mee te doen in Schermerhorn. 'Het is gewoon een traditie die ik niet wil missen. Lekker onder de prut en daarna nog even de kermis op.'

De veteranentitel ging voor het tweede jaar op rij naar Tom Roeleveld uit Wijdewormer die Langedijker Ron Molenaar achter zich liet. Een knappe derde plaats was er voor de 52-jarige Bert Kiemel uit Stompetoren.

Bij de groepen, waarin vier persoon een vijfde persoon met een rubberboot door de sloten moet trekken was de winst net als vorig jaar voor het team van Bouwbedrijf Piet van der Burg. De jeugdtitels gingen dit jaar naar het naburige dorp Ursem want Thijs Dol won bij de jongens en Nienke de Jonge bij de meisjes.

Foto's: DP Sportfotografie

Foto's zijn hier te bestellen