TILBURG - Vandaag is Special Olympics Team NL in Tilburg gehuldigd voor ruim 1.500 aanwezigen. Van 17 t/m 25 juni deden de 55 sporters met een verstandelijke beperking mee aan de Special Olympics World Games 2023, 's werelds grootste inclusieve sportevenement.


Het Nationale Diabetes Challenge (NDC) Festival was het decor van de huldiging, waar Bas van de Goor en wethouder Maarten van Asten (Sport) de sporters op het podium bij de Ireen Wüst IJsbaan huldigde.

"Ik ben er trots op dat we vandaag ook Special Olympics Team NL van de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn mogen huldigen. Weer een mooi voorproefje op de Special Olympics Nationale Spelen 2024 die volgend jaar in Tilburg en Breda plaatsvinden" aldus de wethouder.

Special Olympics Team NL gehuldigd in Tilburg

De weg naar de Special Olympics

Na het officiële moment werd in Pathé Tilburg de film 'De weg naar de Special Olympics' World Games vertoond. De film is al eerder op NPO1 en NPO2 uitgezonden, met ruim 1 miljoen kijkers, maar de bioscoop was bij uitstek de plek om de film samen met het hele team te beleven.
De weg naar de Special Olympics op NPO Start.
Makers Jacco Groen (Springfilm) en Conrad Alleblas (JaJa Film Productions) volgden een aantal sporters op weg en tijdens de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn. Het resultaat is een inspirerende en emotionele sportdocumentaire over de universele kracht van sport die beperkingen overstijgt!

"Aan iedere sporter zit wel een verhaal vast en als je eigen sporters datgene doen wat je hoopt dat ze gaan doen,
dan ben ik een gelukkig man
"

aldus judocoach Rob.

World Games 2023

De Special Olympics World Games heeft de sporters naast 59 medailles ook een schat aan nieuwe ervaringen opgeleverd, wat heeft geleid tot betere sociale vaardigheden, meer zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.
Atleet Judith gaat voor de overwinning - Foto: Bart Weerdenburg
In Berlijn waren ruim 7.000 sporters met een verstandelijke beperking uit 190 landen actief tijdens de Special Olympics World Games 2023. Samen met 3.000 coaches, 18.000 vrijwilligers, 9.000 familieleden, 1.800 media en minstens 330.000 toeschouwers waren de World Games 's werelds grootste inclusieve sportevenement in 2023. De 55 sporters en 18 coaches van Special Olympics Team NL waren succesvol in 12 takken van sport: atletiek, bowling, golf, gymnastiek, hockey, inlineskaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen en zwemmen.

"Bij Special Olympics is niemand bijzonder en is iedereen gelijk"

aldus zwemcoach Yvette.

Special Olympics

Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 190 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. Immers sporten maakt mensen met een verstandelijke beperking niet alleen fysiek en mentaal 'fitter', het vergroot ook het zelfvertrouwen en daarmee het zelfbeeld.

"De zorg voor mijn kind heeft plaatsgemaakt voor trots!" aldus een moeder van een sporter. Dit doet beseffen dat deelname aan Special Olympics zoveel meer is dan sport. Deelname geeft identiteit, maakt zelfredzamer, het zorgt voor zelfvertrouwen en trots. Niet alleen bij de sporters maar zeker ook bij de familie en direct betrokkenen.

Changing lives, changing attitudes

Dit gaat niet zonder de hulp van onze partners Fonds Gehandicaptensport, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Nationale Postcode Loterij & de Rabo Foundation, onze event partners Coca-Cola, Toyota & Technische Unie, onze mediapartner ESPN & Ocean Outdoor en onze suppliers Craft, Foot Locker en NS.